Zorg ervoor dat je uitval door burn-out voorkomt!

Lees verder
Geplaatst op in

Wist jij dat 40% van het verzuim in ons land voortkomt uit psychische klachten waaronder overspannenheid en burn-out?! Verzuim kost een middelgrote organisatie gemiddeld 405 euro per dag en heeft grote impact op de zieke medewerker, de collega’s die het werk opvangen en de maatschappij. Met burn-out als beroepsziekte nummer één is er drastisch werk aan de winkel.

We hebben in dit artikel uitgelegd dat zowel te veel als te weinig (werk)stress gezondheidsrisico’s met zich mee brengt en dat een veelvoud aan chronische stress kan leiden tot overspannenheid en burn-out. Hieronder nemen we je mee in het opbouwproces van een burn-out en de stappen die je kunt nemen om dit proces te tackelen. Weet wat je te doen staat om jouw mensen duurzaam inzetbaar te laten werken en bevlogen te zien floreren, zonder uit te vallen!

Hoe ontstaat overspannenheid en burn-out?

Als chronische stress aanwezig blijft, groeit er een hersteltekort. De persoon in kwestie ervaart een gevoel van uitputting en overbelasting en ontwikkelt stressklachten (fysiek, mentaal en emotioneel). Wordt hier niet aan de bel getrokken, omdat signalen niet worden opgepikt of omdat ze worden genegeerd door uiteenlopende redenen, dan wordt dit proces steeds heviger en treedt overspannenheid op. Hier vindt het eerste kantelpunt plaats: het stresssysteem verandert. Er vinden daadwerkelijk fysiologische, neurohormonale aanpassingen plaats in het lichaam. Meld je je vervolgens ziek als medewerker of handel je als leidinggevende alert en stuur je zelf je medewerker naar huis om te herstellen, dan kan binnen enkele weken of soms maanden de situatie teruggedraaid zijn. Grijpt daarentegen niemand in en ga je als medewerker dán nog door, op wilskracht, dan raak je burn-out en vindt hevige gezondheidsschade plaats. Dit vraagt om een erg lang herstel om weer “normaal” te functioneren: afhankelijk van de ernst en aanlooptijd is er een half jaar tot meerdere jaren voor nodig om lichaam en geest weer gebalanceerd, belastbaar en duurzaam functionerend te krijgen. Hier betaalt zowel de organisatie als de zieke medewerker een grote prijs voor.

Hoe kan ik als organisatie (uitval door) overspannenheid en burn-out voorkomen?

Uit onderzoek blijkt dat een mens optimale prestaties bereikt, het gezondst blijft én het meest groeit als stress niet standaard te hoog of te laag is, maar soms erg aanwezig is en dan weer verdwijnt. Deze op-en-neer-beweging creëert veerkracht en groei en is zelfs gezonder dan een stabiel stresslevel zonder pieken en dalen. Het is dus belangrijk om als organisatie enerzijds te zorgen voor energiegevende uitdagingen en ambities, maar anderzijds óók ruimte te maken voor rust, reflectie en terugschakelen. Daardoor haal je het optimale uit mensen én voorkom je dat de werkdruk chronisch te hoog oploopt (of te erg daalt) en mensen uitvallen.
Met het balanceren van inspanning en ontspanning is daarentegen niet alles gezegd: de concrete aard van de arbeidsinhoud, arbeidsomstandigheden, arbeidsverhoudingen én arbeidsvoorwaarden hebben allemaal invloed op de werkgezondheid. Er zijn dan ook veel knoppen waar je als organisatie aan kunt draaien als het gaat om het verzorgen van een gezonde werkomgeving.

Meer weten over het creëren van een duurzaam inzetbare, veerkrachtige groep medewerkers die niet uitvallen door deze veelvoorkomende beroepsziekte? Download hiernaast ons e-book met 5 tips om uitval door overspannenheid en burn-out te voorkomen.

Deel dit bericht
Milou Tournois

Ben jij benieuwd wat we kunnen betekenen voor jou? Neem contact op met Milou!