Dé vijf belangrijke adviezen voor een gezonde respons bij jouw medewerkersonderzoek 

Lees verder
Geplaatst op in

Een medewerkersonderzoek is een middel om met de input van medewerkers de organisatie stapsgewijs te verbeteren. De waarde van een medewerkersonderzoek groeit natuurlijk wanneer een zo groot mogelijk gedeelte van de medewerkers deelneemt aan het onderzoek. Op die manier weet je zeker dat de resultaten uit het onderzoek representatief zijn voor de gehele organisatie.

Bij Nolost voeren we al meer dan 15 jaar medewerkersonderzoeken uit. Gedurende deze periode hebben wij onderzoeken met hoge en lage responspercentages uitgevoerd, maar inmiddels weten wij welke factoren essentieel zijn in het optimaliseren van de respons. Met veel plezier delen wij dé tips waarmee ook jij ervoor kunt zorgen dat de uitkomsten van jullie medewerkersonderzoek daadwerkelijk betrouwbaar zijn.   

1. Zorg dat het onderzoek leeft in de organisatie

  • Zorg dat leidinggevenden het nut van het onderzoek voelen. Zij zijn de oren en ogen binnen jouw organisatie en moeten goed kunnen uitleggen waarom het onderzoek belangrijk is. Geef hen daarbij een rol in de communicatie, want een persoonlijke benadering zal het verschil maken. Het goed kunnen uitleggen van de vertrouwelijkheid is daarbij een must.
  • Betrokkenheid van het bestuur benadrukt het belang. Zorg ervoor dat bestuurders een rol hebben bij de aftrap maar laat ook hen benadrukken hoe de resultaten gebruikt worden om het werk nog leuker en fijner te maken.

2. Denk goed na over de planning 

  • Denk goed na over vakanties, drukke periodes of belangrijke gebeurtenissen. Plan de looptijd zorgvuldig en neem de context van de periode mee in de analyse. Zet je onderzoek bij een overlappende vakantie dus wat langer open en realiseer je ook dat inzichten beïnvloed worden rond bijvoorbeeld de klassiek drukke eindejaarsperiode.
  • Zorg ervoor dat andere enquêtes jouw onderzoek niet in de weg staan (en vice versa). De aanname dat er sprake is van enquêtemoeheid is vaak onjuist, zo schreef ook Chris in zijn vorige artikel. Je kunt ook verschillende korte onderzoeken samenvoegen, mits de vragenlijst behapbaar blijft natuurlijk!  

3. Communiceer enthousiast, duidelijk en via verschillende kanalen

  • Met enkel een mailtje kom je er niet. Plaats banners, verspreid een video, bedruk taartjes met QR-codes. Zorg ervoor de aftrap een feestje is!
  • Zet dus een interne marketingcampagne op om het medewerkersonderzoek in het licht te zetten. Sluit in de communicatievormen aan bij de doelgroepen die je wilt bereiken en zorg tevens voor actieve communicatie nadat het onderzoek is afgerond. Betrek wanneer mogelijk dus altijd de communicatieafdeling.

4. Maak het invullen zo eenvoudig mogelijk

  • Maak het invullen zo laagdrempelig en eenvoudig mogelijk. Zonder hordes en moeilijke techniek, op alle verschillende devices. De stagiair van zestien en de vrijwilliger van vijfenzeventig willen beiden graag input geven. Denk aan het verzorgen van goede uitleg, beschikbaar stellen van laptops of het vrijmaken van tijd om het onderzoek in te vullen.
  • Voorzie je uitdagingen, zorg er dan voor dat ondersteuning op locatie beschikbaar is om te helpen met invullen. Zonder dat het vertrouwelijke karakter verloren gaat.

5. Laat zien dat je de input vanuit jouw medewerkers waardeert

  • Presentjes bij het invullen liggen voor de hand maar kunnen ook averechts werken waardoor focus verplaatst naar het invullen an sich, in plaats van gedegen feedback geven. Denk aan een maatschappelijk verantwoord cadeau. Wij geven bijvoorbeeld vanuit Nolost organisaties de optie om per deelnemer een bedrag aan een goed doel naar keuze te schenken. Wij verdubbelen deze inleg als extra stimulans.
  • Het (visueel) terugkoppelen van de resultaten is een must, laat ook zeker zien welke vervolgstappen genomen gaan worden op basis van de resultaten. Het liefst op een zo laag mogelijk niveau, zoals het bespreken van teamresultaten in de teams.
  • Laat zien dat (strategische) keuzes gestoeld zijn op de feedback van medewerkers. Verbind gedurende het jaar acties aan de uitkomsten van het onderzoek. Zo zien medewerkers het nut van het onderzoek en is de kans groot dat zij bij een volgende meting opnieuw deelnemen. Het verhogen van de respons voor je volgende onderzoek begint dus direct ná je vorige onderzoek!

Kortom, een medewerkersonderzoek is een krachtige tool om jouw organisatie te verbeteren en wordt alleen maar krachtiger naarmate de respons groeit. Bovenstaande tips zorgen voor een optimale respons, zodat je in jullie organisatie de stem van jouw collega’s kunt gebruiken om een nóg fijnere werkgever te worden.  

Ben jij klaar om de juiste beslissingen te nemen gebaseerd op feiten en het gevoel van de mensen in jouw organisatie? Op naar een succesverhaal waarin iedere stem telt! Ben je benieuwd hoe wij bovenstaande tips hebben geïntegreerd in onze onderzoeken? Download dan de brochure of neem direct contact met mij op! Ik vertel je hier vol bevlogenheid graag meer over.   

Deel dit bericht
Joris Mostert

Ben jij benieuwd wat we kunnen betekenen voor jou? Neem contact op met Joris!