Mensgerichtheid in organisaties betekent kiezen voor en geloven in een duurzame aanpak, ook als het gaat om financiële beslissingen. Het draait niet om een simpele afweging tussen winst maximaliseren of investeren in medewerkers. Door te kiezen voor een mensgerichte werkwijze, bouw je aan een mensgerichte cultuur die de organisatie niet alleen waarde toevoegt, maar ook aanzienlijke kostenbesparingen oplevert.
De belofte die je als mensgerichte organisatie uitstraalt naar de markt is essentieel. Klanten zien en voelen hoe je met medewerkers omgaat. Een cultuur waarin medewerkers centraal staan, straalt vertrouwen en authenticiteit uit. In een tijd waarin klanten steeds meer waarde hechten aan ethiek en transparantie, versterkt een mensgerichte aanpak je marktpositie en merkwaarde aanzienlijk. Hiermee beloof je extern niet alleen kwaliteit in producten en diensten, maar ook maatschappelijke verantwoordelijkheid.
Mensgericht werken loont
Intern maak je eveneens een belofte, namelijk naar je medewerkers. Door mensgericht te werken, geef je prioriteit aan hun welzijn, betrokkenheid en ontwikkeling. Uit onderzoek van Gallup blijkt dat organisaties die mensgericht werken 81% minder verzuim en 42% minder verloop ervaren. Dit zijn indrukwekkende resultaten die laten zien hoeveel kosten bespaard kunnen worden. Minder verzuim betekent lagere vervangingskosten en meer continuïteit. Minder verloop zorgt voor behoud van kennis en verhoogt de betrokkenheid van medewerkers.
Mensgerichtheid vraagt wel om een consistente aanpak. De positieve effecten zie je niet onmiddellijk, maar vereisen toewijding en doorzettingsvermogen. Door te geloven en vast te houden aan een mensgerichte strategie, zie je op de lange termijn de vruchten: hogere medewerkerstevredenheid, duurzame klantrelaties en lagere operationele kosten.
Mensgericht werken is daarmee geen kostenpost, maar een waardevolle investering die zichzelf dubbel en dwars terugverdient. Door prioriteit te geven aan mensen bouw je aan een veerkrachtige en toekomstbestendige organisatie, waarin medewerkers en klanten zich gehoord en gewaardeerd voelen. Dit versterkt niet alleen de interne cultuur, maar zorgt ook voor een sterke positie in de markt, met een hogere merkwaarde en klantloyaliteit als resultaat. Heb jij mensen al op 1 staan?
Wil je meer weten over wat een mensgerichte strategie precies inhoudt, lees dan ook even mijn vorige artikel Mensgerichte strategie: wat is het en waarom heb je het nodig? Wil je een keer sparren over hoe jouw organisatie ervoor staat? Doe dan vooral onze Quickscan om te zien hoe jij scoort op mensgerichtheid en dan ga ik graag het gesprek erover met je aan.
Wil jij meer weten over hoe jij verzuim en verloop kunt terugbrengen door jouw organisatie mensgerichter te maken? Download dan ons gratis e-book ‘Het verminderen van verzuim en ongewenst verloop’ of neem direct contact op!
Deel dit bericht

Nynke van der Ham
Ben jij benieuwd wat we kunnen betekenen voor jou? Neem contact op met Nynke!