HR trends 2021: Ben jij goed op weg?

Lees verder
Geplaatst op in

We zijn inmiddels goed op weg in het jaar 2021, een uitstekend moment om ons eens terug te blikken op de HR trends van dit jaar. Welke pijlers zijn al op orde in de organisatie? En waar zou je je in de tweede helft van 2021 nog op willen focussen?

Uit empirisch onderzoek door Chris Flink, in combinatie met wetenschappelijke publicaties, blijkt dat er in de kern 7 HR trends zijn voor 2021:

1. Focus op mensgericht leiderschap

Binnen teams heersen verschillende individuele behoeften, het is dus essentieel dat een leiderschapsstijl aangepast wordt op de behoeften van de mens. Goed mensgericht leiderschap is vraaggestuurd en verbindend, want ‘one size does not fit all’. Daarnaast is mentaal leiderschap extra belangrijk bij leiderschap op afstand, want je kunt de mens pas beïnvloeden als je begrijpt hoe de mens werkt: “iedere leidinggevende zou eigenlijk een goede psycholoog moeten zijn”.

2. Digitalisering

Digitalisering is een belangrijk begrip sinds de 20e eeuw, toch is het proces van digitalisatie het afgelopen jaar in een stroomversnelling gekomen. Het digitaal werken is namelijk versneld ingevoerd door het verplichte thuiswerken; online overleggen zijn momenteel vaker de norm dan de uitzondering. Deze verandering betekent echter wel dat HR-processen anders vormgegeven moeten worden, denk aan een laagdrempelige peiling van de behoeften, online werving, selectie en onboarding en natuurlijk de facilitatie van middelen om prettig thuis te kunnen werken.

Daarnaast is HR analytics niet meer weg te denken uit het HR landschap. Door de digitalisering is er meer data beschikbaar om te analyseren en is het cruciaal om deze data te benutten om strategische keuzes te maken. Als HR medewerker of HR business partner kan je alleen voet aan de grond krijgen bij het MT wanneer plannen op basis van analytics verantwoord kunnen worden.

3. Thuiswerken en kantoor als clubhuis

Het thuiswerken blijft. Uit onderzoek blijkt dat 9 van de 10 medewerkers die op dit moment thuiswerken dit ook na de coronacrisis deels willen blijven doen (Klapwijk, 2021), de werkomgeving zal dus hybride worden. Een hybride werkomgeving brengt namelijk voordelen met zich mee. Door thuis te werken zijn mensen bijvoorbeeld flexibeler of hebben ze het gevoel dat ze meer autonomie ervaren. Het voordeel van fysiek werken is het fysiek ontmoeten van mensen, wat de samenwerking kan bevorderen. Het kantoor functioneert dit jaar als een soort clubhuis: een plek om elkaar regelmatig (maar niet dagelijks) te ontmoeten.

4. Flexibel en wendbaar organiseren

2021 is een prachtig jaar om je voor te bereiden op de toekomst. We hebben vorig jaar geleerd dat een crisis zich in rap tempo kan ontwikkelen. Vraag je aan de hand van deze learning dus af: Ben ik voorbereid op de volgende crisis en heb ik de benodigde aanpassingen gedaan? En ben ik voorbereid op een (plotseling) aantrekkende vraag? Een concept dat je kan helpen om klaar te zijn voor de toekomst is ‘Workforce agility’, deze term refereert aan het vermogen om mensen snel naar nieuwe rollen of gebieden van de organisatie te verplaatsen om veranderlijke behoeften te ondersteunen. De waarde van deze flexibiliteit moet niet worden onderschat wanneer we kijken naar de toekomst van het werk.

5. Focus op vitaliteit en welzijn

Welzijn wordt steeds belangrijker gevonden dan welvaart. Zo kiezen Ijsland, Nieuw-Zeeland en Schotland voor een economisch model dat welzijn boven het bruto nationaal product verkiest (iwa, 2019), een ontwikkeling die ook zichtbaar is in organisaties. Een gezonde en sterke mentale en fysieke weerstand wordt gezien als ‘must’ om het mentaal zware jaar goed op te vangen. Het afgelopen jaar is het belang van vitaliteit nogmaals aangewakkerd, want mensen kunnen alleen goed presteren wanneer ze lekker in hun vel zitten. Als organisatie kan je vitaliteit bijvoorbeeld stimuleren door  regelmatige check-ins, stemmingsmetingen of sport challenges.

6. Diversiteit & Inclusie

Diversiteit en inclusie zijn dit jaar weer een belangrijk agendapunt in organisaties, omdat gelijke kansen en minder discriminatie belangrijke kernwaarden zijn in de huidige samenleving. Inclusie gaat over het creëren van een open en respectvolle cultuur waarin ieder individu kan floreren en diversiteit gaat over het bevorderen van een divers samengestelde organisatie (als een weerspiegeling van de maatschappij). In welke mate is diversiteit en inclusie al top of mind in jouw organisatie?

7. Aantrekkelijk werkgeverschap

Hoe staat het met het werkgeluk en de bevlogenheid van jouw medewerkers op dit moment? Zoals je misschien al weet, zijn duurzame inzetbare en bevlogen mensen productiever en meer betrokken. Het is dus de kunst om dit jaar niet stil te staan, maar juist te investeren in de mensen: hoe gaat het met de medewerkers en waar hebben zij behoeften aan? Door in gesprek te blijven met de mensen, weet je medewerkers inzetbaar te houden en aan je te binden. Daarnaast werkt werkgeluk aanstekelijk: mensen uit het netwerk van de gekoesterde medewerkers voelen zich vanzelf door de organisatie aangetrokken. Dat is de kracht van aantrekkelijk werkgeverschap die we ook dit jaar moeten blijven benutten om klaar te zijn voor volgend jaar!

Hulp nodig om future-proof te worden? 

Leer meer over effectieve leiderschapsvaardigheden tijdens de Opleiding Mensgericht Leiderschap, ga aan de slag met People Analytics of spar eens over jullie wensen en behoeften met een gespecialiseerde consultant.

 

Deel dit bericht
Nicolette Zebala

Ben jij benieuwd wat we kunnen betekenen voor jou? Neem contact op met Nicolette!