Bevlogen medewerkers zorgen voor meer rendement!

Lees verder
Geplaatst op in

Dat bevlogen en betrokken medewerkers goed zijn voor je organisatie is bekend. Wat bevlogen medewerkers precies aan rendement opleveren is niet altijd even duidelijk. Om een algemeen idee te krijgen hoe bevlogen medewerkers rendement opleveren kan gekeken worden naar de wetenschap!

Bevlogenheid: ‘De band met de organisatie, de mate van energie, enthousiasme en inspiratie voor het werk’

Bevlogenheid en rendement 

De wetenschappers van Gallup Inc. onderzochten aan welke prestatie-indicatoren bevlogenheid gerelateerd is. Zij onderzochten de bevlogenheid en prestaties in 152 organisaties. De data uit verschillende gepubliceerde onderzoeken werd samengevoegd om zo met meer data een betrouwbaardere uitspraak te kunnen doen. Uit de resultaten kwam naar voren dat de top 25% bevlogen organisaties of afdelingen duidelijk meer rendement opleveren vergeleken met de 25% minst bevlogen organisaties of afdelingen. Het onderzoek liet ook zien dat deze positieve relatie van bevlogenheid met rendement geldt voor verschillende type en verschillende grootte organisaties. Lees het gehele onderzoek van Gallup Inc. hier. 

Hoe herken je bevlogen medewerkers?

Wij hebben bevlogenheid als volgt gedefinieerd: ‘De band met de organisatie, de mate van energie, enthousiasme en inspiratie voor het werk’. Bevlogen medewerkers zijn vaker trots op de organisatie en blijven langer bij de organisatie werkzaam. Zij zitten vaker in een flow, zijn krachtiger, hebben een hoge energie en zijn passievol. Bevlogen medewerkers geven een positieve boost aan je organisatie en hebben een positieve invloed op collega’s. De bevlogenheid van medewerkers hangt in grote mate af van de leidinggevenden en de cultuur van de organisatie. Dit is goed nieuws want dat betekent dat je dit als organisatie kunt beïnvloeden en het percentage bevlogen medewerkers kan vergroten!

De Bevlogenheidsmeter | Het in kaart brengen van bevlogenheid

Al meer dan 10 jaar boeken onze klanten succes met geluksmanagement. Op basis van deze ervaring en de resultaten uit de wetenschap vinden wij het sturen op bevlogenheid uitermate belangrijk. Het in kaart brengen van de bevlogenheid binnen je organisatie en dit relateren aan omzet, productiviteit of klanttevredenheid kan inzicht geven in hoeveel rendement bevlogen medewerkers daadwerkelijk opleveren voor jouw organisatie.

Door middel van een korte en digitale vragenlijst kan bevlogenheid in kaart wordt gebracht. Hierdoor wordt inzichtelijk hoe bevlogenheid verdeeld is binnen jouw organisatie en wat oorzaken van bevlogenheid kunnen zijn per afdeling of groep. De resultaten kan je gebruiken als plan van aanpak om de bevlogenheid van medewerkers te stimuleren en zo het rendement te vergroten. Ook ‘hardere’ cijfers als verzuim, verloop, productiviteit en omzet kunnen gerelateerd worden aan de bevlogenheid in jouw organisatie.

Wil je zelf ook de bevlogenheid in jouw organisatie in kaart brengen, dit relateren aan rendement en interventies inzetten om bepaalde groepen bevlogen te maken? Neem dan contact met ons op! Wij zijn de expert in het begrijpen en beïnvloeden van bevlogenheid!

Meer weten over bevlogenheid? Lees meer over dit onderwerp op ons blog.

10 redenen om te sturen op bevlogenheid

Sturen op bevlogenheid en rendement: bevlogenheidsignalen.

Deel dit bericht
Sanne Boertien