We kennen diversiteit vaak in de vorm van verschil in kleur, gender of bijvoorbeeld denkwijze. Generatieverschil is ook een diversiteitsvorm die vaak voorkomt op de werkvloer en voor het nodige onbegrip kan zorgen. Er is gebleken dat de jongere generaties, ofwel generatie Z en millennials, vaker van baan wisselen. Hoe groter de organisatie waarin ze zitten, hoe meer verloop er te zien is. Dit zijn opvallende resultaten, maar wat zit hierachter? Wat is de reden dat juist deze groep zo massaal van organisatie wisselt?
Als dit onderwerp voorbijkomt, hoor je wel eens van oudere generaties dat generatie Z en de millennials niet meer willen werken zoals zij dat vroeger deden. En dat jongeren ongeduldig geworden zijn en meteen resultaat willen zien. Dit kan er zo van de buitenkant uitzien, maar als deze groepen met elkaar in gesprek zouden gaan, zal gezien worden dat er veel meer achter zit.
Mogelijke oorzaken
De gevolgen van de coronajaren zijn nog steeds voelbaar. Dit blijkt uit PwC’s Hopes & Fears (PwC, 2023) wereldwijd onderzoek. Hieruit is te zien dat ruim een derde van de respondenten uit generatie Z en millennials de werkdruk te hoog vinden door onder andere de krapte op de arbeidsmarkt. Ook denkt de helft van de respondenten uit generatie Z en een derde van millennials dat hun huidige werkgever over tien jaar verdwenen is als deze geen veranderingen doorvoert. Dit komt mede doordat ze de impact van nieuwe technologie groter inschatten dan oudere generaties. Hierdoor vragen ze zich af hoe toekomstbestendig hun organisatie is. Een op de drie van de jongeren heeft mentale klachten zoals stress of eenzaamheid, waar tegenwoordig ook de woningnood aan bijdraagt. Wanneer organisaties hier geen rekening mee houden, zich op die groep focussen met een one-size-fits-all-aanpak en onvoldoende differentiëren naar verschillende generaties op de werkvloer, dan is een hoog verloop niet te voorkomen. Hoe kun je er als bedrijf voor zorgen dat je juist deze groep behoudt en hen kunt ondersteunen in wat zij nodig hebben?
Volgens PwC-expert Raymond Welmers gaan veel bedrijven met jongeren om alsof ze 45 jaar zijn. Door deze fout te maken verlies je de verbinding tussen werknemer en werkgever (PwC, 2023). Nieuwe generaties beginnen hun carrière in een andere wereld dan oudere generaties deden. Zorg er dus ook voor dat je je aanpak aanpast op deze verschillende generaties.
Hoe pak je dit aan?
Organisaties bieden een overvloed aan ontwikkelingsmogelijkheden aan, alleen daar ligt juist het probleem (Hamster, 2023). Door een overvloed aan mogelijkheden zien jongeren door de bomen het bos niet meer. Leer je werknemer kennen en kijk samen naar welke ontwikkelingen bij diegene passen. Actief meedenken en jongeren betrekken bij beslissingen, zorgt voor een gevoel van verantwoordelijkheid en loyaliteit. Volgens Angela Weghorst, eigenaar van onderzoeksbureau TwinQ: Insights & Inspiraties, zijn Generatie Z en millennials vrij ongevoelig voor macht. Juist door ze actiever te betrekken krijg je er gemotiveerdere werknemers voor terug (PwC, 2023). Ook is het belangrijk om te werken aan een ontwikkelperceptie. We leven tegenwoordig in een cultuur waar veel op social media leeft en vol staat met foto’s van ondernemers die zwemmen in het geld, dat kan een gevoel van falen creëren in de breinen van de jongere generaties. Juist door visueel weer te geven hoe jonge werknemers zich kunnen ontwikkelen in hun vaardigheden binnen hun organisatie, zullen ze beter inzien dat ze vooruitgang boeken in hun carrière en dus niet falen. Ze blijven hierdoor gemotiveerd en zo maakt het de kans op vertrek ook een stuk kleiner.
Door in gesprek te blijven en elkaar beter te begrijpen, kan er hulp geboden worden waar nodig en zullen jongeren zich ook gezien voelen. Blijf vooral eerlijk en open over zaken die hen aangaan. Wanneer werkgevers niet eerlijk zijn, prikken jongeren daar makkelijk doorheen. Als er geen transparantie aanwezig is, zoeken ze zelf wel naar antwoorden. Wees als organisatie bovenal eerlijk naar jezelf. Leer van organisaties om je heen die manieren hebben gevonden om deze generaties te behouden en bekijk hoe je dit zelf ook kunt implementeren, want niets verandert als er niets wordt gedaan.
Wil je meer lezen over hoe jij jouw talenten kunt behouden?
Vul het formulier in en ontvang gratis en vrijblijvend onze Inzetbaarheid Advieswijzer!
Bronnen:
- De Boer, J. (2022). Vooral millennials en gen Z veranderen snel van baan. Business Insider Nederland.
- Hamster, M. (2023). Dit is waarom jongeren steeds van baan veranderen. Careerwise | voor Young Professionals.
- PwC. (2023). Hopes & Fears 2023. PwC.
- Riphagen, E. (2023). Zo word je een aantrekkelijke werkgever voor jongeren. KVK.