Waarom mensgerichtheid de toekomst is voor gezonde organisaties

Lees verder
Geplaatst op in

De arbeidsmarkt verandert en met die verandering verschuift ook de focus van organisaties. Waar vroeger vooral werd gestuurd op resultaten, staat nu gelukkig de mens steeds vaker centraal. Een prachtige ontwikkeling, maar wat betekent het eigenlijk om een mensgerichte organisatie te zijn? Het is meer dan goed werkgeverschap; het is een bewuste en strategische keuze. 

Een mensgerichte organisatie zet medewerkers op de eerste plaats in strategie, cultuur, leiderschap en structuur van de organisatie. Dat betekent dat het niet alleen draait om efficiëntie, maar ook om welzijn, motivatie en groei. Onderzoek toont aan dat bedrijven met een sterke, mensgerichte cultuur maar liefst 23% betere resultaten behalen dan organisaties met een traditionele, resultaatgerichte aanpak (Bron: Nolost). Dat is niet zomaar een klein verschil, dat is de toekomst! 

De succesformule: Mensgerichte Organisatie = veilig werkklimaat x betekenisvol werk x persoonlijke regelruimte x ontwikkeling en groei x mensgericht leiderschap 

Een mensgerichte organisatie ontstaat niet vanzelf. Het vraagt om een integrale aanpak waarbij de volgende elementen samenkomen: 

  1. Een veilig werkklimaat
    Psychologische veiligheid is de basis van een mensgerichte organisatie. Medewerkers moeten zich vrij voelen om ideeën te delen, fouten toe te geven en initiatief te tonen. Zonder deze veiligheid ontstaat stagnatie; mét psychologische veiligheid floreren teams, ervaren medewerkers meer werkplezier en stijgt de betrokkenheid.
  2. Betekenisvol werk
    Werk moet méér zijn dan een dagelijkse verplichting. Wanneer medewerkers zich verbonden voelen met de missie en visie van een organisatie, stijgt hun motivatie en werkplezier. Mensen die betekenis ervaren in hun werk, zijn productiever en dragen bij aan een florerende organisatie.
  3. Persoonlijke regelruimte
    Vrijheid in hoe, waar en wanneer je werkt, vergroot eigenaarschap en motivatie. Een mensgerichte organisatie biedt medewerkers de ruimte om hun werk in te richten op een manier die bij hen past. Dit zorgt voor meer autonomie, een betere werk-privébalans en optimaal gebruik van talenten en vaardigheden.
  4. Ontwikkeling en groei
    Stilstand is achteruitgang. Door continu te investeren in de ontwikkeling van medewerkers, creëer je een cultuur van groei en verbetering. Dit maakt niet alleen individuele medewerkers sterker, maar geeft ook de organisatie een concurrentievoordeel.
  5. Mensgericht leiderschap
    Leiderschap speelt een cruciale rol in een mensgerichte organisatie. Leiders die luisteren, empathie tonen en medewerkers ondersteunen in hun ontwikkeling, creëren een cultuur van vertrouwen. Dit zorgt ervoor dat medewerkers zich gewaardeerd voelen en zichzelf kunnen zijn, waardoor ze zich volledig inzetten en beter presteren. 
Waarom investeren in mensgerichtheid loont 

Een mensgerichte aanpak leidt tot meer bevlogenheid, geluk en motivatie. Maar dat niet alleen: het verlaagt ook ziekteverzuim en personeelsverloop. En verhoogt effectiviteit en productiviteit. Door in te zetten op mensgerichtheid, verklein je je risico’s en vergroot je het geluk. Zo creëer je een veerkrachtige organisatie waar mensen met plezier en toewijding voor willen werken.  

Bedrijven die deze stap zetten, investeren dus niet alleen in hun medewerkers, maar ook in de toekomst van de organisatie.  

Wil jij ook aantoonbaar groeien in mensgerichtheid? De tijd om te starten is nu! 

Deel dit bericht
Joris Mostert

Ben jij benieuwd wat we kunnen betekenen voor jou? Neem contact op met Joris!