Thuiswerken en in de flow komen, hoe doe je dat? Tips vanuit de psychologie.

Lees verder
Geplaatst op in

Terwijl ik dit schrijf verdwijnt de wereld om me heen. Ik zie alleen mijn beeldscherm, hoor het tikken op mijn toetsenbord en de woorden lijken uit mijn vingers te stromen. Je kent het vast wel; dat gevoel dat je er helemaal in zit, de omgeving om je heen verdwijnt, je ziet niks anders dan waar je mee bezig bent. Dit gebeurt tijdens je voetbalwedstrijd, het schrijven van een artikel, of tijdens het werken op kantoor of thuis. Je levert een topprestatie en het creëert een geweldig gevoel. In andere woorden, je zit helemaal in de flow. 

Csikszentmihalyi (spreek uit als ‘cheek-sent-me-high’; 1990) is dé onderzoeker op het gebied van flow, en beschrijft het als een mentale staat waarin een persoon volledig in een activiteit opgaat. Je bent volledig gefocust, je ziet jezelf niet meer als onderdeel van de ruimte, de tijd lijkt veel sneller of veel langzamer te gaan dan normaal en de ervaring van de activiteit is een doel op zich. Flow wordt daarom ook wel gezien als de puurste vorm van intrinsieke motivatie. 

Rondrennende kinderen, klusjes die in huis gedaan moeten worden, de pakketbezorger die langskomt of je partner die tegen je aan blijft kletsen kunnen je ervaring van flow tijdens het thuiswerken in de weg zitten. Thuis in de flow komen lijkt misschien lastiger dan op kantoor, maar dat hoeft het niet te zijn! In dit artikel vind je 7 tips om met thuiswerken in de flow te komen.

7 tips om in de flow te komen

1. Doe iets waar jij flow-energie van krijgt

Soms kan je door een activiteit te doen zelf in de flow raken (Chan & Ahern, 1999): ‘rennen om je hoofd leeg te maken’, is daar een perfect voorbeeld van. Door iets te doen waar jij energie van krijgt, is de kans op een flow-ervaring groter. 

2. Creëer de juiste werkomgeving

Een fijne werkomgeving is voor iedereen anders en verschilt per taak. Heb je een makkelijke taak? Het is bewezen dat wanneer je een makkelijke taak doet, het opzetten van muziek je helpt je taak nóg beter uit te voeren. Ook ander geroezemoes zoals spelende kinderen, het gebel van je partner, etc. kan helpen je nog beter te focussen op je taak. Moet je een andere taak doen met een hogere moeilijkheidsgraad? Blijf dan niet op één plek zitten, maar verplaats je binnen je huis. Verandering van omgeving stimuleert je om op een andere manier na te denken. Een stille ruimte met zo min mogelijk afleiding gaat jou helpen optimaal te presteren!  

3. Neem je tijd

Een half uur de tijd hebben om in de flow te raken, je taken af te krijgen en daarna weer ‘te landen’, is niet voldoende. Neem dus je tijd en blok een paar uur voor een bepaalde taak.  

4. Doe één ding tegelijk

Dat multitasken niet werkt, dat weten we eigenlijk ergens allemaal wel. Ergens helemaal in opgaan, werkt ook alleen maar als je je focust op één ding tegelijkertijd. Laat al je andere taken voor dat blok dus even rusten. 

5. Zorg dat alles wat je nodig hebt binnen handbereik is

Een grote kan water, een gezonde snack, je laptop, pen en papier, alles om voor jou goed te kunnen presteren tijdens je werk. Wanneer je dit binnen handbereik hebt, wordt je niet uit je flow gehaald om dit te pakken en kun je lekker aan één stuk door werken. 

6. Zorg dat je vaardigheden & uitdagingen in balans zijn

Wat je kan en wat je uitdaging is, lijken in een staat van flow perfect in balans te zijn. Wat er van je gevraagd wordt, dat kan jij ook! Zorg dus dat je een taak doet waarbij je uitdaging voelt, maar ook weet wat je moet doen om deze uitdaging te behalen. Is de uitdaging te groot? Train dan eerst je vaardigheden of vraag een collega om hulp. 

7. Denk niet te veel na over de flow

Het moment dat je denkt: ‘hey, ik zit echt in de flow!’, dat is het moment dat je eruit komt. Zoals al eerder gezegd is een onderdeel van flow dat je je zelfbewustzijn verliest. Denk dus eigenlijk niet te veel na en laat het op je afkomen. 

In de flow komen is niet iets wat je aan of uit kunt zetten maar je kan er wel voor zorgen dat de omstandigheden waarin je werkt optimaal zijn om de kans op een flow-ervaring te vergroten. Het creëren van een fijne werkomgeving thuis en het toepassen van 1 of meer van bovenstaande tips helpen jou hierbij. In de flow zitten en presteren gaan namelijk hand in hand! (White, 1959; Rheinberg, 2008). Doordat je volledig in je activiteit zit en gemotiveerd bent om je taak goed uit te voeren leidt niks je af van het leveren van een topprestatie. Go with the flow!

En vergeet niet: alles wat je aandacht geeft dat groeit. Lees hier meer over!

— Tess Hoitink

Deel dit bericht
Sanne Boertien

Ben jij benieuwd wat we kunnen betekenen voor jou? Neem contact op met Sanne!