Successen vieren leidt tot betere prestaties

Lees verder
Geplaatst op in

Uit onderzoek (Nolost Capital, 2019) onder ruim 3.000 medewerkers blijkt dat successen vieren leidt tot betere prestaties. Een mooiere virtueuze cirkel bestaat er niet, want een betere prestaties zorgt er weer voor dat je meer successen kunt vieren. En dus het ook daadwerkelijk doen, leidt weer tot het beter presteren. Zou het echt zo simpel zijn en wat zit daar dan onder?

Successen vieren kan groots, een week vakantie met je team of bedrijf, maar ook heel klein, een bewust kopje koffie drinken met je collega om het succes even te vieren. Het kan alleen, even een kleine wandeling om te genieten van je succesvolle prestatie, maar het kan ook samen, een lekker hapje eten in een gezellig restaurant. Kortom, verschillende manieren om successen te vieren en ze blijken allemaal te werken. Essentieel is wel dat het echt en oprecht is, en niet gemaakt of geforceerd.

Successen vieren kan groots, een week vakantie met je team of bedrijf, maar ook heel klein, een bewust kopje koffie drinken met je collega om het succes even te vieren.

Wat vertelt data ons over het vieren van succes?

Uit onderzoek blijkt dat successen vieren nauw samenhangt met waardering, ontwikkeling en duidelijkheid. Medewerkers voelen zich belangrijk en erkend als er bewust stil wordt gestaan bij het positieve resultaat van hun inzet. De financiële waardering lijkt steeds minder belangrijk te worden, zolang het maar rechtvaardig is. De andere vormen van waardering zijn daarentegen steeds belangrijker aan het worden. Hoe meer mensen zich emotioneel gewaardeerd voelen, hoe loyaler ze zijn naar de organisatie toe. Bovendien zegt een succes vieren iets over de voortgang van je ontwikkeling. Het is een blijk van vooruitgang, een stimulatie in je groei en een motivatie om nog harder je best te doen. Tot slot schept het duidelijkheid. Door het succes te vieren wordt inzichtelijk dat je de taken goed volbrengt en dus dus voldoet aan de verwachtingen. Dit geeft niet alleen een belangrijk voldaan gevoel, maar maakt ook direct concreet welke verantwoordelijkheid je hebt. 

Medewerkers voelen zich belangrijk en erkend als er bewust stil wordt gestaan bij het positieve resultaat van hun inzet.

Successen vieren en prestaties

Een belangrijk fenomeen in organisaties is uiteraard beter worden, dus een groei in prestaties. Daarvoor is het belangrijk dat je snel leert. Uit de praktijk blijkt dat de focus vaak ligt op het leren van je fouten, terwijl het leren van successen veel krachtiger blijkt uit onze ervaringen. Door een succes te vieren, reflecteer je tevens ook op het succes. Door te bespreken waarom je succes hebt, leer je wat de kracht van jouw dienst of organisatie is. Deze kracht is vaak hetgeen wat je goed en vaak zelfs uniek maakt. Met elkaar bespreken hoe deze kracht, dit succes, uit te bouwen, zal dus maken dat je in de toekomst tot nog betere prestaties in staat bent en de kans groot is dat je nog unieker wordt. Kortom, nog beter presteren, waardoor je nog meer successen kunt vieren. Zo simpel is het.

Successen vieren binnen jouw organisatie

Successen vieren zou een vak moeten worden, want de theorie is simpel, maar de uitvoer is complexer en luistert nauw. Maak een klein succes niet te groot, want dan wordt het ongemakkelijk en andersom doet ook geen recht aan het resultaat. Daarnaast is het heel persoonlijk wat je prettig vindt. De één wil graag publiekelijk zijn/haar succes vieren terwijl de ander liever bescheiden een succes viert. De ene medewerker gedijt bij het succes met collega’s te vieren, terwijl de ander liever individuele positieve aandacht van de leidinggevende krijgt. 

De oplossing ligt niet in een happiness officer die gaat implementeren hoe mensen successen moeten vieren, maar het antwoord schuilt in de leidinggevende. Deze kan een omgeving/cultuur creëren waarin succes vieren simpelweg hoort bij succes hebben. En hoe? Leer je mensen echt kennen, zodat je weet en aanvoelt wat wel en niet past, en stimuleer reflectie, want als je vaker de tijd neemt om terug te kijken, heb je gelijk een prachtig moment om even bewust van succes te genieten. De volgende stap is om het succes dan ook echt te vieren! 

Wees creatief, denk simpel en neem de kleine moeite. Want daar wordt niet alleen iedereen een stukje blijer van, maar ook succesvoller…

Tip: Mimosa Monday! Proost ook vaker, op maandagochtend, op een succesvolle week. Onze ervaring laat zien dat je als team significant beter presteert! http://mimosamonday.nl/

Deel dit bericht
Sanne Boertien

Ben jij benieuwd wat we kunnen betekenen voor jou? Neem contact op met Sanne!