Remote, hybride of op kantoor in 2026?

Lees verder
Geplaatst op in

In een recente enquête uitgevoerd door KPMG voorspelde 64% van de CEO’s dat tegen 2026 een volledige terugkeer naar kantoor zal plaatsvinden, omdat zij het teamgevoel zien verwateren. Hoe beïnvloedt werken op kantoor het teamgevoel daarentegen echt? Is het inderdaad beter voor de teamgeest dan remote of hybride werken, of ligt dit aan andere factoren?

Veel mensen hebben tijdens de COVID-19-pandemie wel gemerkt wat de impact is op de teamband als spontane gesprekken bij het koffiezetapparaat en dynamische werksessies op kantoor wegvallen. Gelijktijdig zijn er initiatieven uit de grond gestampt om bellend te lunch-wandelen of anderszins te verbinden. Er is sindsdien veel veranderd en ontwikkeld: wat is de status nu en waar gaat de toekomst heen?

Balans, productiviteit en diversiteit

Onderzoek bevestigt dat fysieke aanwezigheid op kantoor de interactie en samenwerking inderdaad aanzienlijk bevordert. Anderzijds hebben we massaal ontdekt dat werken op afstand voordelen heeft: voordelen die weer weg zullen vallen als we teruggaan naar (volledig) werken op kantoor. Een belangrijk aspect is de balans tussen werk en privéleven. Thuiswerken biedt werknemers flexibiliteit en draagt bij aan een betere werk-privébalans, wat het welzijn en de tevredenheid van werknemers kan bevorderen. Dit heeft indirect een positieve invloed op de teamgeest, aangezien tevreden en evenwichtige werknemers vaak meer betrokken zijn bij hun team. Virtuele vergaderingen en samenwerkingstools hebben daarbij bewezen dat teams effectief op afstand kunnen werken zonder verlies van productiviteit. Daarnaast opent remote werken de deur naar wereldwijde talentwerving, waardoor diversiteit en creativiteit binnen teams kunnen toenemen. Ook dit kan bijdragen aan teamsucces en dus een sterker teamgevoel.

Remote en hybride verbinden

Bovenstaande neemt niet weg dat contact waarbij je in elkaars fysieke omgeving bent het teamgevoel direct positief bevordert. De vraag is dus: kunnen we remote of hybride werkend voldoende verbonden blijven? Dit heeft alles te maken met de organisatiecultuur en -structuur en hangt af van de kunde van de organisatie om mensen te ondersteunen en stimuleren in het maken van verbinding. Het gaat uiteindelijk om écht contact maken, ruimte hebben voor spontaniteit en het aangaan van emotionele connectie, ook remote of hybride. Het is cruciaal dat een werkgever dit weet te faciliteren en dat de managers de setting weten te scheppen. Het is natuurlijk van belang dat niet alle beroepen en sectoren geschikt zijn voor (volledig) remote werken. Sommige taken vereisen fysieke aanwezigheid, terwijl andere op afstand kunnen worden uitgevoerd. Een hybride model, waarin werknemers de vrijheid hebben om zowel op kantoor als op afstand te werken lijkt in veel gevallen de meest optimale oplossing te zijn. Zowel voor de balans, productiviteit als het teamgevoel.

Kijk naar de behoefte van jouw organisatie én mensen

De impact van de werklocatie op de teamgeest is sterk afhankelijk van de bedrijfscultuur, het management en de individuele behoeften van werknemers. Het is cruciaal dat organisaties de diversiteit van hun personeelsbestand omarmen en op maat gemaakte oplossingen bieden. Kortom, er is geen universeel antwoord op de vraag of werken op kantoor de teamgeest verbetert. Het is in elk geval van essentieel belang dat bedrijven de wensen van hun werknemers respecteren en een flexibele aanpak hanteren die zowel kantoor- als remote werken omvat. Het uiteindelijke doel is een werkomgeving te creëren die de teamgeest bevordert, ongeacht waar het werk wordt uitgevoerd.

Wil jij meer lezen over hoe jij een teamgevoel kunt versterken? Vul het formulier in en ontvang ons e-book ‘3 tips om het teamgevoel aan te wakkeren’ direct in jouw mailbox!

 

Bronvermelding:

Deel dit bericht