Op weg naar een mensgerichte organisatie: bouwen aan een betere werkplek

Lees verder
Geplaatst op in

Hoewel iedere organisatie uniek is hebben ze één belangrijke overeenkomst: Mensen zijn de stuwende kracht van organisaties. Daarom is het niet alleen belangrijk, maar eigenlijk volstrekt logisch dat organisaties mensgericht moeten zijn. Een Mensgerichte Organisatie is geen abstract concept; er zijn duidelijke en concrete kenmerken en dit is zelfs meetbaar! Lees hieronder verder hoe je als organisatie zichtbaar, meetbaar en aantoonbaar de stap maakt van een resultaatgerichte organisatie met mensen als middel, naar een Mensgerichte Organisatie met duurzame resultaten als logisch gevolg!  

De essentie van een Mensgerichte Organisatie 

Binnen een Mensgerichte Organisatie staat het welzijn van haar medewerkers centraal. Het is een plek waar strategie, leiderschap en cultuur zijn afgestemd op de behoefte van de mensen. Uit onderzoekt blijkt dat hierdoor de verbondenheid stijgt en de bevlogenheid en de productiviteit van het personeel groeit (Gallup, 2020; Nolost, 2023). Verzuim en verloop worden tot een minimum beperkt, terwijl de organisatie een reputatie opbouwt als een aantrekkelijke werkgever. 

Hoe herken je een Mensgerichte Organisatie?  

Een Mensgerichte Organisatie herken je aan een veilig werkklimaat waarin medewerkers zichzelf zijn. Zij ervaren hun werk als betekenisvol doordat zij hun talenten optimaal in kunnen zetten en verder kunnen ontwikkelen. Zij worden daarin ondersteund door hun leidinggevende en directe collega’s die zowel professioneel als persoonlijk betrokken zijn. Het zit met name in de kleine dingen: collega’s en leidinggevenden hebben aandacht voor elkaar, geven elkaar de ruimte, staan open voor feedback, hebben plezier samen, vieren successen en moedigen elkaars ontwikkeling aan. Het draait om écht naar elkaar luisteren. De rol van de organisatie is om deze werkomgeving te faciliteren en stimuleren.  

Maar resultaat is toch ook belangrijk? 

Een vraag die we vaak krijgen is of deze focus op mensgerichtheid niet ten koste van het resultaat gaat? Integendeel! Door te investeren in mensgerichtheid ontstaan resultaten als een logisch vervolg. Het verhoogt niet alleen de productiviteit, maar het verrijkt ook de kwaliteit van het werk en de tevredenheid van klanten: ‘Feeling Good, Working Better 

Vaak kiezen organisaties (onbewust) om pas geld te investeren wanneer medewerkers niet inzetbaar zijn, bijvoorbeeld bij een hoog verzuim of verloop. Deze curatieve focus is zeker van belang maar richt zich slechts op een selecte groep. Op de lange termijn is er een veel grotere winst te behalen door te focussen op de grote meerderheid die ‘gewoon’ inzetbaar is. Door het werk voor hen (nog) aantrekkelijker te maken worden de risico’s op uitval kleiner (preventie) en stijgt de bevlogenheid van medewerkers (amplitie).   

Figuur 1: Alleen inzetten op curatie geeft niet de gewenste daling van de niet inzetbare groep. Een gedeelte van deze medewerkers keren uiteindelijk weer terug naar het werk, maar doordat de werkomstandigheden gelijk blijven in de organisatie, stromen medewerkers uit de risicovol inzetbare groep weer naar de niet inzetbare groep.

 

Figuur 2: Door te focussen op preventie en amplitie, verklein je de onderstroom van medewerkers die niet inzetbaar worden en vergroot je de inzetbare groep medewerkers. 

De transitie naar een Mensgerichte Organisatie vraagt op de korte termijn natuurlijk om een investering, maar deze investering betaalt zich op de langere termijn ruimschoots uit. Uit onderzoek blijkt namelijk dat een verzuimdag per medewerker gemiddeld € 405 kost (Sazas, 2024), terwijl een medewerker vervangen 21% van het brutosalaris kost (Wervingskracht, 2024). Reken maar eens uit hoeveel jouw organisatie hiermee kan besparen! Het focussen op preventie en amplitie begint bij het meten van de Mensgerichte Organisatie via een medewerkersonderzoek.  

Hoe meet je de Mensgerichte Organisatie? 

Bij Nolost hebben wij de afgelopen 15 jaar op basis van de wetenschap en onze praktijkervaring een uniek medewerkersonderzoek ontwikkeld dat zich richt op drie cruciale elementen:  

  1. Bevlogenheid: Hoe gaat het met de medewerkers? 
  2. Inzetbaarheid: Hoe zeker is het dat medewerkers in de toekomst inzetbaar blijven?  
  3. Mensgerichte organisatie: Aan welke knoppen kun je draaien om de bevlogenheid en inzetbaarheid van jouw medewerkers te verbeteren?  

Door als organisatie inzicht te hebben in de knoppen die specifiek voor jouw organisatie van belang zijn om de bevlogenheid en inzetbaarheid te vergroten creëer je positieve organisatie uitkomsten zoals een lager verzuim en verloop en een hogere productiviteit, kwaliteit en klanttevredenheid (Gallup, 2020). Met behulp van onze analyses, dashboard en advies krijgen organisaties inzicht in waar ze staan en welke stappen ze kunnen zetten om de bevlogenheid en inzetbaarheid van hun medewerkers te vergroten op een mensgerichte manier.  

Twijfel je over het nut van een medewerkersonderzoek?
Lees hier ons artikel over vier misvattingen van een medewerkersonderzoek en hoe deze te omzeilen

Het onderscheidende aspect van Nolost 

Wat maakt het medewerkersonderzoek van Nolost zo uniek? Onze aanpak gaat verder dan alleen het verzamelen van data; we bieden begeleiding en ondersteuning om de verkregen inzichten om te zetten in actie. Met onze focus op mensgerichtheid, een wetenschappelijk gefundeerde korte vragenlijst, onze implementatieworkshops en deskundig organisatieadvies helpen wij organisaties te bouwen aan een betere werkplek en zo resultaat te behalen. Jij krijgt antwoord op de vraag: Aan welke knoppen moet mijn organisatie draaien om de bevlogenheid en inzetbaarheid van de medewerkers te vergroten? Wij kunnen daarnaast met onze verdiepende data-analyses onzichtbare patronen rondom verzuim en verloop in kaart  brengen waardoor wij nog meer inzicht en focus geven in welke factoren binnen de context van jouw organisatie het meest impactvol zijn op deze organisatie uitkomsten.  

Het mensgerichte certificaat: Zichtbaarheid en Trots 

Als kers op de taart reiken we bij Nolost het “Mensgerichte Organisatie Certificaat” uit aan organisaties die laten zien dat ze serieus werk maken van een mensgerichte aanpak. Dit certificaat is niet zomaar een stempel; het is een erkenning van de inspanningen van de medewerkers en het management om een omgeving te creëren waarin mensen floreren. Het certificaat is gebaseerd op de mening van de medewerkers zelf, en wordt alleen uitgereikt bij goede resultaten mits deze ook vertaald worden naar concrete verbeteracties. Het is een bewijs van goed werkgeverschap en een stimulans voor een duurzame toekomst. 

Waarom meebewegen naar een Mensgerichte Organisatie? 

Een mensgerichte organisatie is meer dan alleen een trend: het is de toekomst van werk. De arbeidsmarkt verandert; medewerkers hebben andere eisen aan het werk. Denk hierbij aan de toenemende focus op welzijn, flexibiliteit, diversiteit en inclusie. Organisaties die nu niet instappen en zich aanpassen aan de arbeidsmarkt gaan het op lange termijn verliezen van hun concurrenten die wel deze beweging maken. Door te investeren in de bevlogenheid en inzetbaarheid van medewerkers via de Mensgerichte Organisatie, leggen organisaties het noodzakelijke fundament voor succes op de lange termijn.  

De oplossing is niet moeilijk! Start met een medewerkersonderzoek om inzicht te krijgen in wat jij moet doen om te bouwen aan een werkplek waar de mens altijd centraal staat. Bij Nolost is het onze missie om organisaties te helpen om de beweging te maken naar een omgeving waarin medewerkers floreren en organisaties resultaat bereiken. Wij helpen graag bij de uitvoer van het onderzoek, de vertaling naar inzichten en uiteindelijk actie.  

Neem contact met ons op voor meer informatie of vul het formulier in en ontvang onze brochure van het medewerkersonderzoek direct in je mailbox!

Deel dit bericht
Sanne Boertien

Ben jij benieuwd wat we kunnen betekenen voor jou? Neem contact op met Sanne!