Duurzaam verzuim reduceren door optimale inzetbaarheid

Lees verder
Geplaatst op in

Het ziekteverzuim heeft het hoogste punt bereikt in 17 jaar1. Verzuim kost per persoon gemiddeld zo’n €8.100,- per werknemer per jaar2. Verzuim kan duurzaam verlaagd worden door de inzetbaarheid van medewerkers te vergroten. Maar hoe doe je dat effectief? Volg onderstaande adviezen en de inzetbaarheid binnen jouw organisatie wordt duurzaam vergroot.

1. Zet de mens centraal

Uit onderzoek blijkt dat inzetbaarheid voor 73% verklaard wordt door niet-werkgerelateerde zaken2. Wanneer je de medewerker centraal stelt, heb je maar beperkte invloed op de inzetbaarheid. Wanneer je de mens centraal stelt, ofwel aandacht hebt voor de mens als geheel, vergroot je je invloed op de inzetbaarheid.

2. Focus op de inzetbare groep

De traditionele aanpak van organisaties is met name investeren in de niet-inzetbare groep (verzuimbegeleiding). Ondanks vele investeringen is er amper resultaat. Hoe komt dit? Er is een risicovol inzetbare groep die zorgt voor een onderstroom van uitval, welke het effect van interventies op de niet-inzetbare groep opheft. Dus: Onderzoek de kenmerken en behoeften van de risicovolle inzetbare groep en investeer in deze groep om zo de bevlogen inzetbare groep te vergroten en hiermee verzuim duurzaam te verlagen. 

3. Feeling good, working better

Uit onderzoek is gebleken dat wanneer mensen lekker in hun vel zitten, zij beter presteren, beter bestand zijn tegen stress, minder vaak ziek zijn en minder fouten maken. De interventies moeten dus gericht zijn en tot doel hebben dat medewerkers lekker in hun vel zitten. 

4. Stuur mensgericht én datagedreven

Gebruik data om de juiste interventies te bepalen. Door het analyseren van data (zoals verzuimdata, medewerkersonderzoeken) krijg je inzicht in oorzaken, kenmerken en behoeften van verschillende groepen en kun je effectief de personele uitdagingen aanpakken.

Wil jij nog meer handvatten om te zorgen voor duurzame verzuimreductie en optimaal inzetbare medewerkers? Download dan alle 10 adviezen hiernaast!

Op naar optimaal inzetbare en bevlogen medewerkers!

Sandra van Overveld & Tess Hoitink

1 CBS, 2020  
2 TNO, 2018

 

 

 

 

 

Deel dit bericht
Sanne Boertien

Ben jij benieuwd wat we kunnen betekenen voor jou? Neem contact op met Sanne!