De toekomst van welvaart is welzijn

Lees verder
Geplaatst op in

Het geheim van de Blue Zones

We worden rijker en rijker, maar tegen welke prijs? Zowel alle onderzoeken alsook de vele voorbeelden om je heen laten zien dat het welzijn van de mens aan het dalen is. Zo hoor je de ene burn-out na de andere, klagen vele beroepsgroepen over te hoge werkdruk en stijgt het aantal depressies en zelfdodingen. Het lijkt erop dat het kapitalisme te veel van de mens vraagt en dat de komende crisis zich vooral zal richten op de levenskwaliteit van mensen. Hoe kunnen we deze trend ombuigen en ervoor zorgen dat geluk en gezondheid het allerbelangrijkste goed wordt?

Met die vraag gingen Chris Flink en Sven Rickli van Nolost op veldonderzoek. Zij ontdekten de geheimen van een groep mensen die een heel gelukkig en gezond bestaan leiden. Waar zij wonen is het wereldrecord gevestigd van langstlevende mensen: Villagrande Strisaili in Sardinië. Dit is een van de 6 Blue Zones in de wereld waar mensen significant ouder worden op een manier waar iedereen jaloers van wordt. En dat is niet omdat ze rijker zijn qua financiële middelen, maar wel rijker zijn in al het andere wat het leven te bieden heeft.

De grond van het lange leven

Hoe het welzijn ook kan

De mensen in Villagrande Strisaili hebben:

  • hechte relaties met vrienden en familie omdat ze hun dierbaren koesteren (lees: geen belangrijkere prioriteiten hebben)
  • een natuurlijke omgeving waar ze in leven (lees: niet vaak binnen zitten)
  • een sterk lichaam vanwege het gevarieerde eetpatroon met veel plantaardig voedsel, noten, geregeld vis en soms vlees (lees: weinig pasta en fastfood);
  • een vitaal lichaam doordat ze geregeld bewegen (lees: niet intensief sporten)
  • een serene levensstijl aangezien ze relaxt, vredelievend en ontspannen zijn (lees: zich niet druk maken om zaken waar ze geen invloed op hebben)
  • een altruïstische levensbenadering omdat ze weten dat je gelukkig wordt van iemand anders iets gunnen (lees: geven zonder iets terug te verwachten)
  • werk waar ze simpelweg blij van worden (lees: niet werken voor het geld)
  • het besef dat gezondheid en geluk niet te koop is (lees: de westerse verleidingen weerstaan).

Hierboven staan geen wereldschokkende zaken. Wel zeer schokkend is dat we weten wat ons gelukkig en gezond maakt, maar we het niet doen. Met een verhoogde kans op vroegtijdige sterfte als gevolg. Zeer frappant dat we dus als mens destructief gedrag vertonen. Waar komt dat vandaan? Ook op deze vraag kregen we een zeer helder antwoord in Sardinie. Alles draait om het juiste voorbeeld!

Goed voorbeeld doet volgen

Wij zijn en blijven sociale dieren en worden continu beïnvloed door anderen. Als eerbetoon aan iedereen die 100 jaar wordt krijg je een prachtige muurschildering op een van de gebouwen in het dorp. Kortom, die mensen zijn de helden! Dat zijn de mensen waar men tegenop kijkt en het is juist die levensstijl waar iedereen naar streeft. Dus niet de miljonairs, de influencers met miljoenen volgers of de artiesten met meer dan een miljoen fans, maar ook niet die collega die promotie op promotie maakt, de baas in zijn dure auto of de grootaandeelhouder van een bedrijf die aanzien heeft. Nee, het is die persoon die zijn hele leven deed waar die zin in had, veel lachte, lieve vrienden en een zorgzame familie had, genoot van heerlijk eten en van een wijntje op zijn tijd. Kortom, iemand die gelukkig en gezond is, en als gevolg daarvan ook nog eens een lang leven heeft mogen hebben.


Muurschildering met eerbetoon aan een ieder die 100 jaar wordt

Dus wie is jouw voorbeeld? Ben jij zelf het goede voorbeeld? Streef jij welvaart of welzijn na? Doe jij iedere dag hetgeen waarvan je weet dat je er gelukkiger en gezonder van wordt? Koester jij de mensen om je heen?

Voor Chris en Sven was dit prachtige avontuur een mooie reflectie op hun eigen leven. Na de reis hebben zij concrete acties geformuleerd hebben om nog meer te genieten van hetgeen zij al hebben in plaats van continu te streven naar iets wat er nog niet is. Het heeft hen ook vele inzichten gegeven die we als Nolost toepassen in al onze mooie welzijnsprogramma’s voor de prachtige organisaties waar we voor mogen werken. Met alle liefde helpen wij jou graag om jouw organisatie ook mensgerichter te maken.

De toekomst van welvaart is welzijn. We gunnen daarom iedereen een onbetaalbaar mooi leven, want jouw geluk en gezondheid zijn niet te koop. De schat ligt dichterbij dan je denkt.

Chris & Sven aan het genieten op hun reis naar het lange leven
Deel dit bericht
Sanne Boertien

Ben jij benieuwd wat we kunnen betekenen voor jou? Neem contact op met Sanne!