Alles wat je aandacht geeft, dat groeit!

Lees verder
Geplaatst op in

Alles wat je aandacht geeft, dat groeit!

Geef jij regelmatig een oprecht compliment aan je geliefde, je goede vriend(in), je ouders, je zoon of dochter, je collega’s of een onbekende op straat? Spreek je wel eens jouw waardering uit over de fijne samenwerking, hun interesse in jou, een prestatie die ze hebben geleverd of gewoon omdat je blij bent met wie ze zijn? Deze vorm van aandacht heeft positieve gevolgen.

Een compliment geven is een moment van oprechte aandacht en persoonlijke waardering. Twee dingen die niet te koop zijn, maar ieder mens (juist daarom) wel het diepst raken. Mensen zijn namelijk sociale wezens die de behoefte hebben om erbij te horen; om door anderen gezien, begrepen en erkend te worden. Toch geven we eigenlijk maar heel weinig complimenten aan elkaar! 

Uit het Nationaal Waarderingsonderzoek (2018) blijkt dat negen op de tien Nederlanders een goed gevoel ervaren wanneer ze waardering uitspreken naar een ander. En dat we ons blij en zelfverzekerder voelen wanneer we een compliment krijgen. Ook op de werkvloer zijn de effecten van meer complimenten merkbaar: het leidt namelijk tot verhoogd werkplezier en meer collegialiteit. Dit heeft een positief effect op de kwaliteit van werk en de prestaties, en draagt bij aan het verminderen van ziekteverzuim. 

Maar wat gebeurt er eigenlijk in onze hersenen als we een compliment krijgen? Wanneer je een compliment ontvangt wordt de prefrontale cortex geactiveerd, waardoor het lichaam meer dopamine gaat produceren. De stof dopamine komt vrij bij genotservaringen en zorgt voor gelukzalig, positief gevoel Daarnaast zorgt dopamine ervoor dat je een bepaalde handeling gaat herhalen – in dit geval omdat je dat compliment graag weer wilt ontvangen. 

Als iemand lang geen waardering voelt, leidt dit volgens het het Nationaal Waarderingsonderzoek tot gevoelens van teleurstelling (bij 50 procent), onzekerheid (35 procent), onverschilligheid (23 procent) en frustratie (21 procent). Door elkaar meer complimenten te geven, kunnen we dus de wereld een stukje mooier en gelukkiger maken! 

Nog een paar tips: 

  • Wees oprecht in het geven van een compliment. De ander voelt het direct als het compliment niet gemeend is. 
  • Het mooiste compliment wat je kan geven is aandacht. Bedenk maar eens hoe fijn het voelt als iemand de tijd voor je neemt.
  • Geef regelmatig complimenten, maar wel op onregelmatige momenten. Uit onderzoek is gebleken dat dat beloning of waardering meer effect heeft als het niet op vaste momenten wordt aangeboden. 
  • Durf een compliment te ontvangen. Vaak voel je jezelf een beetje gegeneerd als iemand een compliment geeft en maak je het snel kleiner (“ach het valt wel mee”). Probeer het compliment eens echt aan te noemen, je zal merken hoeveel connectie en positief gevoel dit brengt.

Maak van persoonlijke aandacht en waardering je levensstijl. Je zal merken dat je er zelf blijer, zelfverzekerder en succesvoller van wordt! 

PS: Op 1 maart is het wereldwijde complimenten dag. Wil je hier meer over weten? Ga dan naar www.nationalecomplimentendag.nl en www.worldcomplimentday.info

 

Deel dit bericht
Sanne Boertien

Ben jij benieuwd wat we kunnen betekenen voor jou? Neem contact op met Sanne!