Week van Werkgeluk: Verlaag je verzuim en verloop met gelukkigere medewerkers

Lees verder
Geplaatst op in

De gemiddelde Nederlander ziet collega’s vaker dan een partner. In een wereld waarin we zoveel tijd op ons werk doorbrengen, is het dan ook niet meer dan logisch om te streven naar geluk op de werkvloer. En hoewel werkgeluk een beetje als een ‘buzzword’ klinkt, het is een zeer krachtige manier om zowel verzuim- als verlooppercentages te verlagen.

De impact van werkgeluk op verzuim

Wanneer medewerkers zich gelukkig en tevreden voelen in hun werk, heeft dit aantoonbare gevolgen voor de verzuimcijfers binnen een organisatie. Zo ervaren werknemers die zich gelukkig voelen op de werkvloer doorgaans minder stress. Dit is een cruciaal punt, aangezien stress een belangrijke bijdrage levert aan ziekteverzuim. Gelukkige medewerkers hebben daarnaast over het algemeen ook de veerkracht om beter om te gaan met de stressfactoren die zij wel ervaren, wat eveneens leidt tot een verlaging van het ziekteverzuim.

Bovendien gaat werkgeluk vaak hand in hand met een diepere betrokkenheid bij het werk en de organisatie. Medewerkers die zich sterk verbonden voelen met hun taken en verantwoordelijkheden zijn doorgaans meer gemotiveerd om op het werk te verschijnen, ook als zij zich net even iets minder top voelen.

Tot slot heeft werkgeluk ook preventieve voordelen. Zo heeft het ook een positieve invloed op de levensstijl van werknemers. Uit diverse wetenschappelijke onderzoeken blijkt immers dat gelukkige mensen ook geneigd zijn om gezondere keuzes te maken in hun dagelijkse leven, zoals regelmatig sporten en gezond eten, wat het risico op ziekte en verzuim logischerwijs fors verlaagd.

Employer branding en verloopreductie

Naast de voordelen voor jouw verzuimpercentage, heeft het hebben van gelukkige werknemers nog veel meer voordelen. Het aantrekken en behouden van getalenteerde medewerkers is van essentieel belang voor zakelijk succes. En ook daar speelt werkgeluk een cruciale rol. Werkgeluk gaat immers vaak gepaard met een diepgaand gevoel van betrokkenheid en loyaliteit. Medewerkers die zich gewaardeerd voelen en tevreden zijn met hun werk, hebben minder redenen om elders naar nieuwe kansen te zoeken.

Bovendien stimuleert een omgeving die werkgeluk bevordert, groei en ontwikkeling. Organisaties die investeren in de persoonlijke en professionele ontwikkeling van haar medewerkers creëren een gevoel van vooruitgang en voldoening, wat medewerkers motiveert om binnen de organisatie te blijven en te groeien. En dit werkt meerdere kanten op. Het draagt niet alleen bij aan het behouden van je mensen, het helpt ook bij het aantrekken van nieuw talent. Want zeg nou zelf, wat is een betere employer branding dan gelukkige werknemers als ambassadeur voor jouw organisatie?

Het cultiveren van werkgeluk

Werkgeluk kan de sleutel zijn tot het verminderen van verzuim en verloop, maar hoe cultiveer je dat vervolgens in jouw organisatie? Wellicht dat we je een klein beetje op weg kunnen helpen:

 1. Zorg voor duidelijke communicatie
  Open en eerlijke communicatie kan bijdragen aan het begrip van medewerkers over hun rol, doelen en de visie van de organisatie.
 2. Bied ontwikkelingsmogelijkheden
  Investeer in training en ontwikkeling om de groei van medewerkers te bevorderen en hen een perspectief binnen het bedrijf te bieden.
 3. Erkenning en waardering
  Het erkennen en waarderen van de inspanningen van medewerkers kan een grote impact hebben op hun tevredenheid en betrokkenheid.
 4. Stimuleer een gezonde werk-privébalans
  Een balans tussen werk en privéleven is cruciaal voor het welzijn van werknemers. Flexibele werkregelingen kunnen hierbij helpen.

Kortom, werkgeluk is niet slechts een hype. Het is een erg krachtige manier om verzuim en verloop van jouw organisatie te verminderen. Het investeren in het welzijn van medewerkers is niet alleen ethisch verantwoord, maar ook een strategische zet die bijdraagt aan de gezondheid en duurzaamheid van de organisatie op lange termijn. Het creëren van een cultuur van werkgeluk kan de sleutel zijn tot het (gezond) houden van jouw talent en het versterken van de prestaties op de lange termijn.

Wil je meer lezen over dit onderwerp? Vul dan het formulier in en je ontvangt van ons direct het e-book ’10 beste praktische voorbeelden om de betrokkenheid van medewerkers te verhogen’ in je mailbox.

Deel dit bericht
Sandra van Overveld