Trends voor Mensgerichtheid in 2025: De Toekomst van Werk

Lees verder
Geplaatst op in

De huidige maatschappelijke, demografische en technologische ontwikkelingen vragen wereldwijd meer dan ooit om een mensgerichte werkplek met een sterke focus op duurzaamheid, flexibiliteit, en welzijn. De verwachtingen van medewerkers verschuiven en organisaties zullen zich moeten aanpassen om te blijven voldoen aan de eisen van de toekomst. Hoe ga je om met deze invloeden, nieuwe verwachtingen van medewerkers en zorg je ervoor dat je je medewerkers duurzaam kan behouden?  Dit artikel beschrijft de belangrijkste HR trends, antwoord op de vraag hoe je hier als organisatie op in kunt spelen en innovatieve best practices ter inspiratie.

Samen Duurzame Werkplekken Bouwen

Duurzaamheid is al langer niet meer alleen een kwestie van milieubeleid, maar raakt nu meer dan ooit de fundamenten van de werkplek zelf. Organisaties richten zich naast ecologische duurzaamheid ook op het creëren van werkplekken die langdurig en stabiel zijn voor zowel de organisatie als haar medewerkers. Dit omvat het bevorderen van een cultuur die duurzame ontwikkeling ondersteunt en het aanbieden van werkomgevingen die medewerkers in staat stellen om zowel fysiek als mentaal in hun werk te floreren.

Het Nieuwe “Samen Gevoel”

De significante verschuiving naar meer hybride en flexibele werkstructuren sinds de coronaperiode blijkt een blijvende hernieuwde manier van werken te zijn wat betekent dat het belang van een gezamenlijk gevoel sterker dan ooit zal is. Organisaties vinden manieren om hun medewerkers verbonden te houden en hebben bewust na te denken over hun beleid ten opzichte van thuis werken. Het kantoor zien als de ontmoetingsplek waar je met elkaar verbindt, van elkaar leert en samen doelen zet, is een belangrijke richtlijn.

Medewerkersreis Transformatie

De medewerkersreis zal verder evolueren. Van wervingsproces tot afscheid, de nadruk ligt meer dan ooit op ‘de mens centraal’ in de gehele employee journey. Technologie zal ook een cruciale rol spelen bij het personaliseren van deze reis. Door cultuurelementen goed te verankeren in processen creëer je positieve ervaringen. Regelmatig feedback verzamelen, behoeftegestuurde welzijnsprogramma’s aanbieden en ontwikkeling en groeipaden stimuleren die medewerkers niet alleen betrekken maar ook helpen groeien binnen de organisatie.

Neuro-inclusief als Standaard

Er komt steeds meer aandacht voor neurodiversiteit op de werkvloer. Organisaties zullen zich richten op inclusieve werkplekken waar mensen met verschillende neurodiverse achtergronden gelijkwaardige kansen krijgen. Neuro inclusiviteit zal niet langer een optie zijn, maar de standaard. Dit houdt in dat werkplekken en processen aangepast worden om de unieke sterktes van neurodiverse medewerkers te benutten en hen te ondersteunen.

AI Sensitief Leiderschap

AI zal in 2025 niet alleen een rol spelen in productiviteit en technologie, maar ook in het leiderschap. Leiders van de toekomst zullen de technologie moeten begrijpen en in staat zijn om AI-ondersteunde beslissingen te nemen, zonder de menselijke factoren uit het oog te verliezen. Gebruik van data en AI zal helpen bij het verbeteren van leiderschap door meer inzicht te krijgen in medewerkersbehoeften en -gedrag. Tevens biedt AI een enorme kans voor job crafting, een deel van de werkzaamheden door AI uit laten voeren, zodat medewerkers zich kunnen focussen op dat deel van de werkzaamheden die hen bevlogen houdt.

Veranderende Verwachtingen van Medewerkers

De verwachtingen van medewerkers zullen in 2025 verder verschuiven in de reeds ingezette beweging:

  • Meer mentale ondersteuning: Organisaties zullen meer moeten investeren in mentale gezondheid en welzijn, deze ondersteuning verwacht men ook vanuit de werkgever. Dit kan door het aanbieden van counselingdiensten, mindfulness activatie en een cultuur die de openheid bevordert rondom mentale gezondheid.
  • Flexibiliteit is cruciaal: Medewerkers willen zelf kunnen bepalen waar en wanneer ze werken. Organisaties moeten flexibele werkstructuren aanbieden die hen in staat stellen hun werk op een manier te doen die bij hun leven past.
  • Hooggespannen verwachtingen: Medewerkers zullen hogere verwachtingen hebben van hun werkgevers, niet alleen op het gebied van salaris, maar ook op het vlak van werkplezier, persoonlijke groei en werk-privébalans.

 

Wat vraagt dit van de organisatie?

Het is geen makkelijke opgave. Vele organisaties kampen met hoge verzuim en verloopcijfers, mensen ervaren een oplopende leef-en werkdruk en er is op veel plekken gebrek aan verbinding. Capaciteit- en continuïteitsproblemen zijn aan de orde van de dag. De uitdagingen zijn complexer geworden, de beroepsbevolking heeft meer polariserende wensen. Dit vraagt om een strategische mensgerichte organisatiebrede aanpak. Vier strategielijnen zijn hierin leidend:

Mensgericht

De bewezen oplossing voor het duurzaam behouden van je mensen en daarmee verloop en verzuim verlagen is bewegen naar een mensgerichte organisatie. Een mensgerichte organisatie is een organisatie waarin de mens centraal staat. De strategie, het leiderschap en de structuur (beleid en processen) van de organisatie zijn afgestemd op de mens. Mensgericht leiderschap is de belangrijkste bepalende factor, waarin doelgericht en relatiegericht beiden essentiële componenten zijn. Mensenkennis en -kunde is daarbij onmisbaar voor een leider in deze tijd. Deze mensgerichte beweging leidt tot een hogere bevlogenheid en minder inzetbaarheidsrisico’ s en daaruit volgen bewezen duurzame resultaten.

Data Gedreven

Data zal nog meer een sleutelrol spelen in de toekomst. Beslissingen en interventies moeten op mensdata gebaseerd zijn, waarbij de voortgang continu gemonitord en bijgesteld wordt om de effectiviteit te waarborgen. Meten welke behoeften er zijn in de organisatie, meten welke knoppen het meest bepalend zijn om jouw mensuitdagingen aan te pakken en meten of de mensgerichte interventies wel de juiste zijn. Alleen door echt te begrijpen kun je ook effectief beïnvloeden.

Impactgestuurd

Organisaties moeten zich bewust worden van de impact die ze willen maken, niet alleen op hun medewerkers maar ook op de bredere samenleving. Gelijkheid, inclusie en het begrip van polarisatie blijven essentieel om te zorgen voor een omgeving waarin iedereen zich gewaardeerd voelt.

Procegeoptimaliseerd

De cultuur van een organisatie wordt mede bepaald door de structuur die eraan ten grondslag ligt. Het is belangrijk dat processen worden geoptimaliseerd, en dat er een programmatische aanpak is voor implementatie en borging. Regelmatige ontwikkelgesprekken moeten de organisatie helpen vooruit te komen en de groei van medewerkers te waarborgen.

Innovaties die aansluiten op de trends

In 2025 zullen innovaties die bijdragen aan de mensgerichte werkplekken steeds gebruikelijker worden. Een aantal inspirerende voorbeelden:

  • PTO (Personal Time Off): Een innovatief systeem waarbij medewerkers tijd kunnen sparen in plaats van geld als beloning voor extra inzet, zoals deelname aan welzijnsprogramma’s.
  • Roosters Personaliseren: Medewerkers kunnen hun werkroosters aanpassen aan persoonlijke voorkeuren, zodat ze werk en privé beter kunnen combineren.
  • Talent Management Kompassen: Gepersonaliseerde tools om talentontwikkeling te ondersteunen en medewerkers op maat te begeleiden in hun loopbaan.
  • DUO Banen: Het concept van twee banen in verschillende sectoren, bijvoorbeeld een week werken in de zorg en de andere in de horeca, biedt flexibiliteit en afwisseling.
  • 67+ alumniclub: Er zal een grotere focus zijn op het behouden van oudere werknemers, bijvoorbeeld door hen als lid van een alumni-club actief bij de organisatie te blijven betrekken.
  • Jongere Doelgroep in de Boardroom: Meer jongere werknemers een zetel geven in de boardroom krijgen om diverse perspectieven in leiderschap te bevorderen.
  • Vierdaagse Werkweek: De vierdaagse werkweek is een nieuw concept, door heldere doelen en focus op de werkdagen is er ruimte om meer tijd te geven aan het privéleven.

 

De toekomst van werk in 2025 draait om meer flexibiliteit, duurzaamheid, mensgericht leiderschap, en het gebruik van technologie om een inclusieve en gezonde werkplek te creëren. Organisaties die deze trends omarmen, zullen niet alleen bijdragen aan een beter werkklimaat, maar ook hun medewerkers ondersteunen in hun persoonlijke en professionele groei.

Bronnen:

 

Deel dit bericht
Sandra van Overveld

Ben jij benieuwd wat we kunnen betekenen voor jou? Neem contact op met Sandra!