Intervisie binnen een leiderschapsprogramma is een krachtige manier om persoonlijke groei en teamgroei te stimuleren. Door deze aanpak krijgen leiders inzicht in hun communicatie- en gedragspatronen, wat helpt bij het ontwikkelen van effectievere leiderschapsvaardigheden. Maar wat gebeurt er na deze inzichten?
Wat is intervisie?
Laten we beginnen bij het begin: wat is intervisie precies. Intervisie is een gestructureerde vorm van collegiale coaching waarbij professionals samenkomen om werkgerelateerde vraagstukken te bespreken. Het doel is om door middel van open vragen die niet oordelend of suggestief zijn, reflectie op gang te brengen die zorgt voor dieper inzicht in elkaars gedrags- en communicatiepatronen. Dit proces helpt niet alleen om uitdagingen te analyseren, maar biedt ook nieuwe perspectieven en handvatten voor het vinden van effectieve oplossingen.
De impact van intervisie op leiderschap en organisatieniveau
Intervisie binnen een leiderschapsprogramma biedt deelnemers de mogelijkheid om eigen communicatie- en gedragspatronen beter te begrijpen. Tijdens deze sessies krijgen leiders inzicht in hoe hun gedrag invloed heeft op het team en de resultaten. Door deze patronen te doorbreken en nieuw gedrag uit te proberen, kunnen zij hun effectiviteit vergroten.
Intervisie leidt niet alleen tot individuele inzichten bij de deelnemers en teams. Wanneer de leiders van een organisatie allemaal intervisie hebben, leidt dat ook tot inzichten van gedragspatronen en uitdagingen op organisatieniveau. Samen vormen deze individuele gedragspatronen het systeem waarin de organisatie (vast)zit en bepaalt daarmee ook of de mensen van die organisatie zich wel of niet goed voelen. En dat kan belangrijke data zijn voor de bestuurders . In essentie kunnen deze inzichten goed bijdragen bij een betere verbinding tussen de strategische doelen van bestuurders en de operationele uitvoering binnen de organisatie.
Inzichten omzetten naar actie
Het verkrijgen van inzicht is slechts de eerste stap. De kracht van intervisie ligt in het vertalen van deze inzichten naar concrete acties. Leiders die bijvoorbeeld leren dat zij vaak te dominant zijn in discussies, kunnen werken aan het creëren van ruimte voor anderen. Deze aanpassingen zorgen voor een positieve teamdynamiek, betere samenwerking en meer vertrouwen.
Een belangrijk aspect van intervisie is het opbouwen van vertrouwen binnen de groep. Het delen van kwetsbaarheden en het geven van eerlijke feedback leidt tot een cultuur van openheid en ondersteuning. Dit bevordert niet alleen de individuele ontwikkeling, maar ook de teamprestaties, doordat er een veilige leeromgeving ontstaat waarin men elkaar aanmoedigt om te groeien.
Begeleiding bij intervisie
Hoewel intervisie een krachtig proces is, is het niet iets wat je zomaar kunt doen zonder enige voorbereiding of begeleiding. Zeker in de beginfase kan het waardevol zijn om externe begeleiding in te schakelen. Een ervaren coach of facilitator kan helpen om de juiste structuur en focus te bieden, en te zorgen dat het proces effectief en doelgericht blijft. Dit zorgt ervoor dat de inzichten die tijdens de intervisie sessies ontstaan, ook daadwerkelijk worden omgezet in concrete acties. Het is dan ook aan te raden om voor de eerste intervisiesessies begeleiding te zoeken bij professionals die ervaring hebben met het faciliteren van intervisie, zodat je optimaal kunt profiteren van deze krachtige leerervaring.
Intervisie maakt niet alleen gedragspatronen zichtbaar, maar stimuleert leiders om deze inzichten om te zetten in acties die hun effectiviteit verbeteren. Dit leidt tot zowel persoonlijke groei als verbeterde teamprestaties. Het is een waardevolle investering in het ontwikkelen van een lerende en ondersteunende leiderschapscultuur, waarin elke leider beter kan bijdragen aan de organisatie.
Deel dit bericht
Ron Buijze
Ben jij benieuwd wat we kunnen betekenen voor jou? Neem contact op met Ron!