Veel moeders kennen het gevoel van het balanceren tussen verschillende rollen. Het opvoeden van kinderen vraagt veel tijd en aandacht, terwijl er tegelijkertijd de wens is om professioneel actief te blijven. Deze constante afweging tussen gezin en werk kan soms overweldigend zijn en leidt bij velen tot de vraag: hoe blijf je mentaal gezond en gelukkig in deze dubbele rol?
Werkende moeders ervaren vaak extra stress door factoren zoals tijdsdruk en werkbelasting, zo blijkt uit recente studies. Onderzoek van Kumari et al. (2024) benadrukt dat sociale steun en werkflexibiliteit belangrijke strategieën zijn om met deze stress om te gaan. Deze aanpakken helpen de negatieve effecten van stress te verminderen en dragen bij aan een betere werk-gezinsbalans, wat het psychologisch welzijn en de algehele levenskwaliteit van moeders ten goede komt.
Het is belangrijk om te benoemen dat dit artikel zich richt op parttime werkende moeders, omdat het veelal moeders zijn die parttime werken (70%; CBS, 2023). Naast moeders zijn er uiteraard ook andere verzorgers, zoals vaders, co-ouders, grootouders en anderen, die zorg- en opvoedingstaken op zich nemen en ontzettend belangrijk zijn. Dit artikel focust specifiek op de ervaringen van moeders die parttime werken, zonder andere betrokkenen uit het oog te verliezen.
De Uitdaging van Onbetaald Werk en Burn-out
Hoewel parttime werken vaak wordt gezien als een manier om de werk-privébalans te verbeteren, is de realiteit vaak anders. Moeders die parttime werken, doen naast hun betaalde baan gemiddeld 25 tot 30 uur per week aan onbetaald werk, zoals het huishouden en de zorg voor kinderen (CBS). Deze dubbele belasting kan leiden tot uitputting en zelfs burn-out. Volgens het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten (NCvB) kampt tussen de 9% en 11% van de werkende moeders met burn-outklachten. Het idee van meer vrije tijd door parttime werken wordt dus vaak ingehaald door de realiteit van intensieve zorgtaken.
Mensgericht Werken bij Nolost
Dit is precies waar de mensgerichte aanpak van Nolost een groot verschil maakt. Vanuit een mensgerichte visie staat de organisatie voor betekenisvol werk en biedt het medewerkers veel persoonlijke regelruimte. Er is een hoge mate van autonomie en vrijheid bij het vormgeven van het werk. Dit alles is gebaseerd op de overtuiging dat als je je goed voelt, je beter presteert. Zowel ontwikkeling en groei als het creëren van een zinvolle werkomgeving zijn cruciaal. Deze manier van werken sluit aan bij bevindingen van Kumari et al. (2024), die aangeven dat sociale steun en werkflexibiliteit belangrijke strategieën zijn voor werkende moeders om de negatieve effecten van stress te verminderen. Het maakt het mogelijk om verantwoordelijkheden als moeder effectief te combineren met professionele ambities.
Het Belang van Werken voor Moeders
De voordelen van werken als moeder zijn talrijk. Werk biedt niet alleen financiële onafhankelijkheid, maar ook een kans voor persoonlijke groei en sociale connecties. Uit onderzoek van de American Psychological Association (2023) blijkt dat werkende moeders beter in staat zijn om stress te beheren en zich zelfverzekerder voelen. Werk draagt bij aan een gevoel van doelgerichtheid en zelfwaarde, wat essentieel is voor een goede mentale gezondheid.
Tips voor Balans
- (Werk)flexibiliteit: Maak, indien mogelijk, gebruik van de flexibiliteit om je werktijden en -locaties aan te passen aan de behoeften van je gezin.
- Zelfzorg Prioriteren: Zorg goed voor jezelf door regelmatig te bewegen, gezond te eten, en voldoende te slapen. Zelfzorg helpt je om je fysiek en mentaal veerkrachtig te voelen, waardoor je de druk van zowel werk als gezinstaken beter aankan.
- Communicatie: Zorg voor open communicatie met je werkgever over je behoeften en verantwoordelijkheden. Dit helpt bij het creëren van een ondersteunende werkomgeving.
Balans vinden tussen moederschap en werk is waardevol, maar soms uitdagend. Werk biedt groei en sociale verbinding, terwijl zorgtaken bijdragen aan gezinswelzijn. Een mensgerichte, flexibele werkomgeving helpt parttime moeders deze balans te vinden. Met open communicatie en aandacht voor eigen behoeften is het mogelijk zowel een liefdevolle ouder als een ambitieuze professional te zijn.
Benieuwd naar hoe je een mensgerichte cultuur creëert, zodat iedereen bevlogen en in balans kan werken? We vertellen je er graag alles over!
Kumari, A., et al. (2024). The Impact of Work and Family Life on Working Mothers: Stress, Coping Strategies, and Work-Life Balance. Journal of Occupational Health Psychology, 29(2), 123-138.
Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). (2023). Arbeidsparticipatie van vrouwen en mannen in Nederland. Geraadpleegd van https://www.cbs.nl
Nederlands Centrum voor Beroepsziekten (NCvB). (2023). Burn-out bij werkende moeders: Een risicogroep. Geraadpleegd van https://www.ncvb.nl
American Psychological Association (APA). (2023). The Mental Health Benefits of Employment for Mothers. Geraadpleegd van https://www.apa.org
Deel dit bericht
Nina van Gameren
Ben jij benieuwd wat we kunnen betekenen voor jou? Neem contact op met Nina!