Elke dag met zin naar je werk, wie wil dat nou niet?

Er is een neerwaartse spiraal te zien in het werkgeluk van medewerkers gedurende de dag, dit is uitgebreid besproken in het vorige artikel. Nu we weten dat dit gevoel afneemt, is het des te belangrijker om te starten met een zo hoog mogelijk energieniveau. Start je de dag met weinig energie? Dan is de kans groot dat dit bepaalt hoe jij je de rest van de dag gaat voelen. Maar hoe zorg je er nou voor dat jij of jouw collega’s met zin naar hun werk gaan?

Hoe krijg je meer zin in je werkdag?


Iedereen heeft wel eens minder zin om naar werk te gaan, dit gevoel krijg je door verschillende factoren. Fitheid is bijvoorbeeld een belangrijke factor. Bij een goede gezondheid en uitrusting op mentaal en fysiek vlak zul je met een hoger energielevel opstaan en op je werk aankomen. Kom je met weinig moeite je bed uit of moet je een paar keer snoozen totdat je opstaat? Dit zegt veel over jouw uitrusting op dat moment.

Eenmaal op werk aangekomen is het fijn om lekker aan de slag kunnen. Weet je waar je focus ligt die dag? Door de focus van de dag te bepalen kun je met volle energie aan de slag gaan. Denk na over wat betekenisvol is voor jou en geef dit prioriteit. Dit kan erg motiverend zijn voor de werkdag. Of ligt er zoveel op je te wachten dat je niet weet waar je moet beginnen? Ga in gesprek met je collega’s als je door de bomen het bos niet meer ziet.

”Creëer een cultuur waarin je zowel over werk als privé situaties kan praten.”

Soms gebeuren er dingen in je leven buiten werk om, of dit nou positieve of negatieve dingen zijn, je kunt ze meenemen naar werk en ze kunnen je afleiden. Met je hoofd totaal ergens anders zijn kan het zin in het werk doen afnemen. Wees je bewust dat wat je privé meemaakt ook invloed heeft op hoe jij je voelt op je werk. Creëer met elkaar een cultuur waarin je privé problemen kunt bespreken en waarin je samen onderzoekt welke mogelijkheden er zijn om daar werk en privé zo goed mogelijk te balanceren. Wil je door de reisafstand liever een dag extra thuiswerken? Of ben je door corona maatregelen het thuiswerken helemaal beu? Maak het bespreekbaar, zo zorg je ervoor dat je samen kijkt naar een oplossing! 

Daarnaast zegt je vorige werkdag veel over het verloop van de volgende werkdag. Heb je een dag gehad waarin alles mee zat? Dan begin je de volgende dag vaker met volle motivatie, helaas werkt dit andersom ook zo. Denk bij het afsluiten van je werkdag alvast wat je de volgende dag gaat doen, om met een focuspunt te starten. 

Het effect op organisatie uitkomsten

Het liefst zie je elke dag blije medewerkers die met een lach op hun gezicht naar hun werk komen. Dit zorgt niet alleen voor meer positiviteit, want lachen is heel gezond en je wordt er zelfs slimmer en socialer van.

Uit ons onderzoek blijkt dat mensen die dagelijks zin hebben in hun werk bevlogener te werk gaan dan mensen die met tegenzin naar hun werk gaan. Uit onderzoek van onder andere Gallup blijkt dat bevlogenheid een enorm belangrijke voorspeller is van onder andere productiviteit, klanttevredenheid en omzet. Ook komt duidelijk naar voren dat mensen minder snel verzuimen en minder snel geneigd zijn de organisatie te verlaten wanneer zij met zin naar hun werk komen. Voor organisaties een enorme besparing dus!

De stijgende omzet en kostenbesparing die gepaard gaan met de verhoging van bevlogenheid kunnen vervolgens geïnvesteerd worden in daar waar de behoeftes van medewerkers liggen om een (nog) betere werkomgeving te creëren. Hiermee zorg je als organisatie voor een positieve spiraal.

Hieronder zie je het gemiddelde wat bevlogen medewerkers (die veel werkgeluk ervaren) met zich meebrengen: HR Rendement. 

De rol van de werkgever

Uiteraard heb je als werkgever een breed scala aan instrumenten die je kunt inzetten om op een positieve manier bij te dragen aan de manier waarop medewerkers elke dag naar het werk komen. Dit begint bij het creëren van een gezonde cultuur. Dit houdt onder anderen in dat je je medewerkers laat doen waar ze goed in zijn, hun werk én privé tijd respecteert en autonomie geeft die ze nodig hebben. 

Om hieraan te bouwen is het belangrijk om eerst te weten wat er speelt in je organisatie. Door met mensen in gesprek te gaan of bijvoorbeeld een vragenlijst uit te zetten blijf je op de hoogte over waar mensen behoefte aan hebben. Herhaal dit proces met een frequentie die past bij jouw organisatie. Ga continu in dialoog en ontdek patronen bij mensen. Toets of de interventies die je hebt ondernomen goed zijn ontvangen of dat er bijgestuurd moet worden.

Hoe kan Nolost jouw organisatie helpen?

Met een mensgerichte blik gaan wij met mensen in gesprek of we helpen organisaties om het goede gesprek aan te gaan met hun mensen, om zo de juiste informatie naar boven te halen. Vervolgens koppelen wij deze met de organisatie uitkomsten om de effecten van te zien in de organisatie. Binnen Nolost kijken wij niet naar de medewerker, maar naar de mens. 

Hebben mensen zin om naar werk te gaan? Wat zijn de oorzaken van dat ze wel zin hebben? Of welke factoren zorgen ervoor dat ze geen zin hebben? Hoe kun je dat op een goede manier koppelen aan andere bronnen die in de organisatie zijn, waardoor je iets kunt zeggen over effecten van deze zachte aspecten van het werken. Er moet goed gekeken worden naar de informatie die er al ligt, want de focus ligt niet op het verkrijgen van nieuwe informatie. De kans is groot dat er al veel antwoorden op vragen zijn, maar deze niet altijd worden uitgesproken. Wij helpen organisaties graag mee om dit stuk boven tafel te krijgen. Bekijk hier waar wij jouw organisatie mee kunnen helpen!

Heb je de vorige artikelen gemist? 

Deel deze post

Cultuur

Door te werken aan veiligheid, vertrouwen en verbinding in het team, voelt ieder zich beter. En voel je je beter, dan presteer je beter! Misschien is een teamdag in de Watertoren wel iets voor jouw team?

Welzijn

Wil jij oorzaken van belangrijke personele uitdagingen (verzuim, verloop, betrokkenheid van mensen) achterhalen en de juiste aanpak bepalen? 

Nolost kan hierbij op verschillende manieren helpen door het gedrag binnen jouw organisatie écht te begrijpen.

Weten wat Nolost voor jou kan betekenen?

Stuur ons een berichtje of neem telefonisch contact op

Blijf op de hoogte