Duurzaam verzuim reduceren door optimale inzetbaarheid

Het ziekteverzuim heeft het hoogste punt bereikt in 17 jaar1. Verzuim kost per persoon gemiddeld zo’n €8.100,- per werknemer per jaar2. Verzuim kan duurzaam verlaagd worden door de inzetbaarheid van medewerkers te vergroten. Maar hoe doe je dat effectief? Volg onderstaande adviezen en de inzetbaarheid binnen jouw organisatie wordt duurzaam vergroot.

1. Zet de mens centraal

Uit onderzoek blijkt dat inzetbaarheid voor 73% verklaard wordt door niet-werkgerelateerde zaken2. Wanneer je de medewerker centraal stelt, heb je maar beperkte invloed op de inzetbaarheid. Wanneer je de mens centraal stelt, ofwel aandacht hebt voor de mens als geheel, vergroot je je invloed op de inzetbaarheid.

2. Focus op de inzetbare groep

De traditionele aanpak van organisaties is met name investeren in de niet-inzetbare groep (verzuimbegeleiding). Ondanks vele investeringen is er amper resultaat. Hoe komt dit? Er is een risicovol inzetbare groep die zorgt voor een onderstroom van uitval, welke het effect van interventies op de niet-inzetbare groep opheft. Dus: Onderzoek de kenmerken en behoeften van de risicovolle inzetbare groep en investeer in deze groep om zo de bevlogen inzetbare groep te vergroten en hiermee verzuim duurzaam te verlagen. 

3. Feeling good, working better

Uit onderzoek is gebleken dat wanneer mensen lekker in hun vel zitten, zij beter presteren, beter bestand zijn tegen stress, minder vaak ziek zijn en minder fouten maken. De interventies moeten dus gericht zijn en tot doel hebben dat medewerkers lekker in hun vel zitten. 

4. Stuur mensgericht én datagedreven

Gebruik data om de juiste interventies te bepalen. Door het analyseren van data (zoals verzuimdata, medewerkersonderzoeken) krijg je inzicht in oorzaken, kenmerken en behoeften van verschillende groepen en kun je effectief de personele uitdagingen aanpakken. Meer tips over hoe je dit moet doen vind je in het artikel: Starten met HR analytics.

Wil jij nog meer handvatten om te zorgen voor duurzame verzuimreductie en optimaal inzetbare medewerkers? Download dan alle 10 adviezen hier!

Op naar optimaal inzetbare en bevlogen medewerkers!

Sandra van Overveld & Tess Hoitink

1 CBS, 2020  
2 TNO, 2018

Deel deze post

Bevlogen medewerkers

Verzuim en verloop duurzaam verlagen en de bevlogenheid vergroten? Zet het verbeterprogramma in!

Welzijn

Wil jij oorzaken van belangrijke personele uitdagingen (verzuim, verloop, betrokkenheid van mensen) achterhalen en de juiste aanpak bepalen? 

Weten wat Nolost voor jou kan betekenen?

Stuur ons een berichtje of neem telefonisch contact op

Blijf op de hoogte