Écht verbonden zijn maakt bevlogen en gelukkig

De vijf belangrijkste lessen uit de psychologie van verbonden zijn, vertaald naar toepasbare tips. 

Deze periode van sociale afstand vraagt veel van iedereen, als mens, als professional, als leidinggevende. “Het gaat wel heel lang duren” en “Ik begin mijn familie en vrienden nu wel echt te missen” zijn een paar van de veelgehoorde reacties op de meest recente persconferentie van premier Rutte. Het verbonden zijn met elkaar wordt gemist.

We staan met elkaar voor een grote uitdaging. Het zal nog heel lang duren voordat we het leven wat we gewend waren weer op dezelfde manier kunnen voortzetten. Als we überhaupt al terug kunnen naar ‘hoe het vroeger was’. Voor de meesten van ons geldt de komende tijd nog steeds veel minder fysiek contact, geen gezellige verjaardagen en etentjes met de hele familie of vriendengroep, of spontaan bijpraten bij de koffieautomaat met collega’s. 

Een paar weken vonden we te overzien, maar maandenlang grotendeels in sociale isolatie leven vindt ons sociale brein erg lastig. Hoe kunnen we er voor zorgen dat we in deze periode van sociale afstand echt verbonden blijven met anderen? Want écht verbonden zijn zorgt voor bevlogenheid en geluk, en daar kunnen we allemaal wel een stukje meer van gebruiken in deze crisistijd. De vijf belangrijkste lessen en adviezen voor je op een rij, welke je vandaag nog toe kunt passen!

1. Isoleer jezelf niet, maar zoek de verbinding met anderen

Sociaal welzijn is de belangrijkste vorm van welzijn blijkt uit onderzoek.  Eenzaamheid is de grootste voorspeller van ziekte en dood. Het is belangrijk om jezelf juist in deze tijd niet te isoleren, zeker niet als je je gestresst of ongelukkig voelt, maar juist de verbinding met anderen op te zoeken. Zoek hierin met name positief gestemde mensen op, waar je energie van krijgt. Want ook op afstand is verbinding heel goed mogelijk en kunnen we onszelf soms zelfs meer verbonden voelen dan zonder fysieke afstand. 

Advies: Bedenk welke mensen jou veel energie geven en geef hen vaker een (video)belletje. Je kunt samen bijvoorbeeld koffiepauze houden, spelletjes spelen of gewoon bespreken hoe het écht met je gaat.

2. Besteed meer tijd aan minder mensen

Uit de meest langdurende studie (80 jaar) naar geluk, uitgevoerd door Harvard blijkt dat er maar één significante factor is welke geluk voorspelt; de kwaliteit van relaties. Niet de kwantiteit (het aantal vrienden/kennissen), maar de kwaliteit (diepgang met dierbaren) bepaalt geluk. Opvallend is dat mensen met hechte relaties vaak ook gezonder zijn. 1-op-1 of kleine groepen is ook hechter en persoonlijker, en maakt gelukkiger. Besteed meer tijd aan minder mensen, zodat je echt kunt investeren in de hechtheid en diepgang van de relatie. Betekenisvol contact, dat maakt gelukkig.

Advies: Reflecteer voor jezelf op de volgende vragen en onderneem actie: Wie zijn het belangrijkst in jouw leven? Besteed je genoeg tijd aan hen? Hoe kun je meer tijd aan hen besteden? Juist nu kun je investeren in de relaties die voor jou belangrijk zijn, door vaker te videobellen of in kleine groepjes (max. 3) intieme sociale momenten te creëren. 

3. Ga van contact naar connectie

Alles is een vorm van verbinding, juist nu, op afstand, voelen we ons soms meer verbonden dan normaal. Er is een groot verschil tussen contact hebben met een ander, en connectie maken. Wanneer je naast elkaar tv kijkt op de bank of virtueel samen Netflix via de nieuwste app kijkt, heb je contact. De vraag die je jezelf kunt stellen is: heb je dan écht contact? Diepere verbinding maak je door met elkaar een echt gesprek te voeren, of bijvoorbeeld een geschreven kaartje of videoboodschap sturen. Connectie gaat om gevoel, om iets in elkaar te raken. 

Advies: Een klein gebaar zorgt voor enorme verbinding. Stuur komende week eens een kaartje, klein cadeautje of bloemetje naar een dierbare (bijvoorbeeld iemand die je mist, wilt bedanken of gewoon zomaar) of naar iemand die zich alleen voelt!

4. In de werkcontext functioneel én emotioneel verbinden

Verbinding is één van de basisbehoeften van elk mens. In de werkcontext zijn we vaak geneigd om de focus te leggen op alle inhoudelijke zaken die besproken moeten worden. Maar juist zowel functioneel als emotioneel verbinden; ofwel op inhoud én relatie, met je collega’s / medewerkers is essentieel om verbonden te blijven. En neem hierin de eerdere adviezen mee; hoe ga je van contact naar connectie? Door te vragen hoe het écht met die collega gaat. En laat ook zien wie jij bent en wat er bij jou thuis speelt. Want kwetsbaarheid verbindt.

Advies: Stel vaker de vraag aan collega’s of medewerkers: hoe gaat het écht met je?

5. Creëer meer waardetransacties

Loodgieters, kappers en tuiniers; uit onderzoek blijkt dat zij de meest gelukkige beroepsgroepen zijn. En waarom? Omdat er een waardetransactie plaatsvindt: zij voegen waarde toe voor een ander én krijgen hier direct waardering voor terug van de ander. En waardering geeft een sterk gevoel van voldoening, betekenis en zingeving. Waardering kan altijd en overal. Je kunt zelf vele waardetransacties creëren, door vaker je waardering en dankbaarheid uit te spreken of iets zinvols/betekenisvol te doen voor een ander.  

Advies: Geef elke dag een gemeend compliment aan iemand die je spreekt (een dierbare of de bakker op de hoek) en doe vaker iets betekenisvols voor een ander (vraag de eenzame buurvrouw hoe je kunt helpen). Je zult merken: daar maak je jezelf én de ander heel gelukkig mee!

Tot slot

Een kleine stap heeft veel effect. En dit kun je alleen maar ervaren door het te doen. Dus zet alle beperkende gedachten opzij en stuur eens een spontane videoboodschap naar je beste vriend, of doe zomaar een kaartje op de post. Je zult merken, met de bovenstaande adviezen zal deze tijd een stuk makkelijker door te komen zijn! 

Ben je leidinggevende of HR professional en wil jij de verbinding versterken in de organisatie of binnen specifieke teams? Dan zijn de volgende mogelijkheden zeer relevant voor jou: Coaching Mensgericht Leiderschap, onze teambuilding activiteiten (ook online of op afstand beschikbaar) en/of de Quickscan Betrokken en Effectief thuiswerken. Neem contact met ons op voor de precieze mogelijkheden! 

— Sandra van Overveld

Deel deze post

Welzijn

Wil jij oorzaken van belangrijke personele uitdagingen (verzuim, verloop, betrokkenheid van mensen) achterhalen en de juiste aanpak bepalen? 

Weten wat Nolost voor jou kan betekenen?

Stuur ons een berichtje of neem telefonisch contact op

Blijf op de hoogte