Groei door stress

Het merendeel van de mensen ziet stress als negatief en doet van alles om de stress te verlagen of stress te vermijden. Wanneer je op een andere manier naar stress kijkt kan je stress ook zien als een kans om je te ontwikkelen.
Stress kan je vergelijken met een soort pijn. Wanneer je gaat gewichtheffen komen er kleine scheurtjes in je spier. Na het herstellen van deze scheurtjes / spierpijn kan je spier hetzelfde gewicht of een zwaarder gewicht makkelijker aan.  Zo groeit een spier en word je sterker.
Stress kan je zien als een uitdaging. Bij complexe of spannende taken / situaties wordt je lichaam en geest uitgedaagd. Het ervaren van stress bereid je voor om een prestatie te kunnen leveren. Wanneer je de taak hebt afgerond of de situatie bent doorgekomen wordt het de volgende keer makkelijker om dezelfde taak of situatie te volbrengen. Daarbij is het van belang dat je rust neemt na het stressmoment of reflecteert op dingen die goed gingen en de volgende keer beter kunnen.
Een topsporter zal vele wedstrijden verliezen voordat hij aan de top staat. Probeer de stress te zien als een uitdaging waar je van kan leren. Topsporters leren van wedstrijden die ze verliezen. Wat was de situatie? Waar had ik controle over? Wat ging goed? Wat ging fout en hoe kan dit beter?
Als we beter willen worden in iets en we onszelf willen ontwikkelen moeten we stressvolle situaties ondergaan om zo je eigen grenzen te verleggen. De balans vinden tussen stress en rust is een belangrijke en duurzame manier om jezelf te ontwikkelen en je doelen te behalen.
 

Deel deze post

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Weten wat Nolost voor jou kan betekenen?

Stuur ons een berichtje of neem telefonisch contact op